Fost premier scotian: Scotia va vota pentru independenta in urmatorii doi ani

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Fostul premier scotian Alex Salmond a afirmat vineri ca Scotia va vota pentru independenta in urmatorii doi ani, din cauza pozitiei dure adoptate de catre sefa executivului de la Londra, Theresa May, in legatura cu Brexitul (iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana), relateaza agentia Reuters, informeaza AGERPRES.

Scotia a respins independenta in 2014, cu 55% fata de 45% din voturi. Dar actualul premier scotian, Nicola Sturgeon, a afirmat ca, in prezent, este mult mai probabil ca scotienii sa doreasca independenta, dupa ce la referendumul din iunie 2016 s-au pronuntat in mod categoric pentru ramanerea in Uniunea Europeana, in timp ce Regatul Unit in ansamblu a votat pentru iesirea din blocul comunitar.

Nicola Sturgeon i-a prezentat guvernului de la Londra o serie de propuneri privind pozitia Scotiei, inclusiv optiunea Edinburghului de a-si pastra legaturile cu piata unica a UE chiar si daca Scotia va continua sa faca parte din Regatul Unit.

”Daca guvernul Regatului Unit respinge planul de compromis avansat de Nicola Sturgeon, atunci eu cred ca va avea loc foarte probabil un referendum privind independenta” Scotiei, a declarat Salmond la BBC. Alex Salmond s-a aflat la conducerea executivului scotian in timpul referendumului din 2014.

”Cred ca, in acest context, in decurs de doi ani, tabara in favoarea lui ‘da’ (pro-independenta) va castiga”, a mai spus ex-premierul scotian.

Reuters aminteste ca, la inceputul acestei saptamani, Theresa May a declarat ca Marea Britanie va parasi piata unica a UE si va impune limite privind imigratia cand va iesi din blocul comunitar.

Sondajele de opinie arata ca sprijinul pentru independenta Scotiei este neschimbat de la referendumul din iunie 2016, sugerand faptul ca scotienii vor respinge secesiunea in cadrul unui alt vot.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *