Fotbal: România a debutat cu o victorie în preliminariile CM 2022, 3-2 cu Macedonia de Nord

Naţionala de fotbal a României a învins selecţionata Macedoniei de Nord cu scorul de 3-2 (1-0), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, la debutul său în Grupa J a preliminariilor Cupei Mondiale din 2022, informează AGERPRES.

Tricolorii au obţinut victoria cu emoţii, după ce au avut 2-0 şi au fost egalat în decurs de două minute, însă au reuşit să înscrie golul victoriei. De remarcat că toate toţi cei trei marcatori ai României, Florin Tănase (28), Valentin Mihăilă (50) şi Ianis Hagi (85), sunt la primele goluri pentru naţionala mare, Mihăilă fiind chiar debutant. Pentru oaspeţi au înscris Arijan Ademi (82) şi Aleksandar Trajkovski (83), la scurt timp după ce au fost introduşi pe teren.

 

România a jucat cu dezinvoltură în atac, a ratat mult, dar a făcut numeroase erori în apărare, pe lângă cele două goluri oaspeţii având o sumedenie de alte ocazii mari de gol.

Vizitatorii au fost cei care au ratat primele ocazii mari ale partide, în min. 8, prin Nestorovski, care mai întâi a luftat, iar apoi a şutat peste poartă din poziţie ideală.

Jucătorii noştri au creat pericol la poarta lui Dimitrievski după primul sfert de oră, prin şuturi din marginea careului, expediate de Man (17) şi Bancu (18), fără probleme pentru goalkeeper.

 

Macedonia de Nord a fost din nou aproape de gol, prin Pandev (22), lansat de Bardhi, dar ”veetranul” de 37 de ani a lobat peste portar şi peste poartă.

România a deschis scorul în urma unei faze de atac prelungite: după ce mingea a fost respinsă de defensiva oaspete, Chiricheş l-a găsit excelent pe Tănase în marginea careului, acesta a preluat şi a şutat superb la colţul lung (28), 1-0.

A urmat o perioadă bună pentru echipa antrenată de Igor Angelovski, dar Elmas (32) lăsat liber pe dreapta de o pasă a lui Pandev, a tras în plasa laterală, apoi Pandev a fost blocat de Burcă (33), după o greşeală a lui Chiricheş, iar Nestorovski (38) a reluat slab din 8 metri, cu capul, şi Niţă a reţinut.

Răzvan Marin l-a testat pe portarul advers cu un şut de la circa 30 de metri, iar la ultima fază dinainte de pauză tricolorii ar fi trebuit să primească penalty, după un fault asupra lui Tănase (45+1).

România a început în forţă repriza secundă şi Mihăilă a majorat diferenţa (50), cu un şut la colţul lung, după o combinaţie cu Keşeru. Dimitrievski a salvat apoi golul la reluarea lui Keşeru la colţul scurt (58), din centrarea lui Mihăilă.

 

Bardhi (60) a avut o acţiune periculoasă, dar a încheiat-o cu un şut la colţul scurt, pe lângă poartă. Tricolorii au avut emoţii şi în min. 68, când nord-macedonenii au beneficiat de o lovitură liberă indirectă din careul nostru, după ce portarul Niţă a prins mingea pasată înapoi de Stanciu. Alioski a fost cel care a şutat, dar Marin a ieşit foarte bine la blocaj.

Fazele s-au succedat cu rapiditate la cele două porţi, Mihăilă şutând modest (68) la capătul unei acţiuni personale, după care Ademi a ratat din poziţie ideală (72), Bicfalvi (76) a şutat de la 18 metri pe lângă poartă, la prima sa atingere de balon, Maxim a ratat incredibil din 2 metri la centrarea perfectă a lui Bancu (79), şutul lui Hagi a fost blocat de Bejtulai (80).

În loc ca scorul să ia proporţii, România a primit două goluri în două minute consecutive (82, 83), după erori ale căpitanului Chiricheş: acesta l-a scăpat pe Ademi, care a trimis în plasă la centrarea lui Alioski, iar apoi a părăsit defensiva şi Bardhi l-a găsit liber pe Trajkovski, care a egalat.

Ianis Hagi a marcat golul victoriei (85), cu un şut din careu, în urma unei pase venite de la Marin.

 

A fost al cincilea meci oficial dintre România şi Macedonia de Nord, toate încheindu-se cu victorii ale tricolorilor (14-6 golaveraj). Singura victorie a Macedoniei s-a înregistrat în 2010, la Villach (Austria), într-un meci amical (1-0).

România a pierdut doar unul din ultimele sale opt meciuri de acasă în preliminariile Mondiale.

România a primit gol în fiecare din ultimele sale 11 meciuri, excluzând victoria la ”masa verde” cu Norvegia (3-0).

Macedonia de Nord primise mai mult de un gol în doar unul din precedentele sale nouă meciuri. Macedonia nu pierduse decât o partidă în ultimele sale nouă jucate (0-1 cu Armenia, în chiar precedenta partidă).

În continuare, prima reprezentativă a României va întâlni Germania pe 28 martie (ora 21:45, Arena Naţională din Bucureşti) şi Armenia pe 31 martie cu (ora 19:00, în deplasare).

România se mai află în grupă cu Islanda şi Liechtenstein. La CM 2022 se califică direct primul loc din grupă, locurile secunde urmând să dispute baraje. Ultima Cupă Mondială la care a participat România a fost cea din 1998, din Franţa.

România – Macedonia de Nord 3-2 (1-0)
Au marcat: Florin Tănase (28), Valentin Mihăilă (50), Ianis Hagi (85), respectiv Arijan Ademi (82), Aleksandar Trajkovski (83).
Bucureşti, Arena Naţională
Preliminariile Cupei Mondiale din 2022 – Grupa J

Au evoluat echipele:
România: 1. Florin Niţă – 4. Ovidiu Popescu, 6. Vlad Chiricheş (căpitan), 15. Andrei Burcă, 11. Nicuşor Bancu – 18. Răzvan Marin, 7. Nicolae Stanciu (17. Erik Bicfalvi, 76) – 20. Dennis Man (10. Alexandru Maxim, 76), 19. Florin Tănase (14. Ianis Hagi, 76), 23. Florinel Coman (21. Valentin Mihăilă, 14) – 13. Claudiu Keşeru (9. George Puşcaş, 63). Selecţioner: Mirel Rădoi. Rezerve neutilizate: 12. David Lazar, 16. Ionuţ Radu – 2. Vasile Mogoş, 3. Alin Toşca, 5. Ionuţ Nedelcearu, 8. Alexandru Cicâldău, 22. Mario Camora.
Macedonia de Nord: 1. Stole Dimitrievski – 2. Egzon Bejtulai, 6. Visar Musliu, 4. Kire Ristevski (14. Agim Ibraimi, 88) – 13. Stefan Ristovski, 16. Boban Nikolov (5. Arijan Ademi, 54), 17. Enis Bardhi, 8. Egzijan Alioski – 21. Eljif Elmas – 10. Goran Pandev (căpitan; 9. Aleksandar Trajkovski, 78), 23. Ilija Nestorovski (18. Vlatko Stojanovski, 54). Selecţioner: Igor Angelovski.
Rezerve neutilizate: 12. Martin Bogatinov, 22. Damjan Siskovski – 20. Stefan Spirovski, 11. Feran Hasani, 19. Krste Velkoski, 3. Stefan Askovski, 15. Daniel Avramovski, 7. Marjan Radeski.

Arbitru: Fabio Verissimo; arbitri asistenţi: Luis Campos, Bruno Rodrigues; al patrulea oficial: Antonio Emanuel Carvalho Nobre (toţi din Portugalia)
Delegat UEFA: Philippe Prudhon (Franţa), observator UEFA pentru arbitri: Nicola Rizzoli (Italia)
Cartonaşe galbene: Nikolov (36), Mihăilă (41), Pandev (45), Bancu (59), Alioski (72), Stojanovski (89), Maxim (90+2).

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu