Fotbal: Sepp Blatter a demisionat marti din functia de presedinte al FIFA

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

blatter sepBlatter, 79 de ani, a demisionat la patru zile dupa ce a fost ales pentru al cincilea mandat. Blatter si-a anuntat decizia intr-o conferinta de presa la Zurich, la sase zile dupa ce FBI a facut perchezitii intr-un hotel din acest oras elvetian si a arestat mai multi oficiali FIFA. “FIFA a fost viata mea… ce conteaza cel mai mult pentru mine sunt FIFA si fotbalul din lumea intreaga”, a spus Blatter.

“Va fi convocat un congres extraordinar pentru a-l alege cât mai curând pe urmasul meu”, a adaugat el. “Chiar daca am fost reales, nu eram sustinut de toata lumea fotbalului”, a afirmat Blatter. Potrivit lui, FIFA, “in fata unor provocari care nu se opresc, are nevoie de o restructurare profunda”. Blatter fusese reales vineri dupa ce contracandidatul sau, printul iordanian Ali Bin Al Hussein, s-a retras inaintea turului 2 de scrutin.

Domenico Scala, presedintele Comisiei de audit si conformitate a FIFA, a declarat ca stabilirea unei date pentru Congresul extraordinar al FIFA va fi sarcina Comitetului Executiv al forului mondial si probabil va fi intre decembrie si martie 2016, informeaza agentia DPA.

Blatter, candidat in fata celor 209 federatii membre la Congresul de la Zurich, anuntase cu patru ani in urma ca acela va fi ultimul sau mandat, dar apoi s-a razgândit. Sepp Blatter a fost reales dupa ce printul iordanian Ali bin Al Hussein s-a retras inaintea celui de-al doilea al alegerilor desfasurate vineri la Zurich. In primul tur, Blatter a obtinut 133 de voturi, in timp ce singurul sau contracandidat a strâns 73 de voturi.
Blatter a devenit presedinte al forului mondial invingându-l in 1998 pe suedezul Lennart Johansson si, desi numeroase critici, venite in special din Europa, i-au mai sapat din autoritate, avea in continuare un suport consistent din partea celorlalte cinci confederatii, iar realegerea sa parea ca sigura.

Nascut pe 10 martie 1936, la Visp, in cantonul elvetian Valais, Blatter a fost fotbalist in perioada 1948-1971 si a evoluat in liga elvetiana de amatori, dupa care a fost membru in conducerea clubului Xamax Neuchatel, intre 1970 ?i 1975.
Blatter a obtinut o diploma in afaceri si economie la Universitatea din Lausanne si a lucrat initial pentru Federatia elvetiana de hochei pe gheata, dar si pentru celebra firma de ceasuri Longines, ajungând la FIFA in 1975, unde a inceput ca director tehnic, dupa care a devenit secretar general, in 1981, pozitie din care a atacat postul de presedinte, preluat in 1998, ca succesor al brazilianului Joao Havelange.
Implicat mai mult sau mai putin in afaceri de coruptie, cum sunt cele legate de fostul partener de marketing ILS, dar si de alegerea gazdelor Cupelor Mondiale din 2018 (Rusia) si Qatar (2022), Blatter nu a prezentat un program propriu-zis, dar a precizat la congresul de anul trecut: “Misiunea mea nu s-a incheiat inca si va spun ca vom construi o noua FIFA”.
Principalul argument al lui Blatter a fost faptul ca a facut din FIFA un organism bogat, cu fonduri de rezerva in prezent de 1,5 miliarde de dolari si venituri de circa 5 miliarde de dolari pentru Cupa Mondiala din 2014.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2