FOTO: Asa arata Casa Unirii din Basesti. Memoria ei ne cere sa o salvam de la prabusire

Ce bine ca a avenit si 1 Decembrie, sa ii vedem pe alesii neamului in toata splendoarea lor, zambind pentru posteritate, etalandu-si toalele elegante pe strazile patriei si obosind natia cu imaginile unicat expuse pe Facebook. Chiar nu eram curiosi sa-i revedem, ne obosesc destul cu prezentele lor de peste an. Am fi fost mult mai interesati de ceea ce fac pentru Romania, fata de care au o dragoste netarmurita. Am fi asteptat sa ii vedem mai ancorati in cinstirea, asa cum se cuvine, a celor care au infaptuit Unirea patriei. A celor care au renuntat la multe beneficii si privilegii pentru ca noi sa traim azi in tara aceasta.

De vesnica lor pretuire au parte George Pop de Basesti, Vasile Lucaciu, familia Mihalyi de Apsa si alti inaintasi pomeniti la toate manifestarile publice. In spatele acestei fatade frumos zugravite, se ascunde insa un dezinteres major fata de valorile neamului. O bataie de joc crasa la adresa celor fara de care Romania nu ar fi fost ceea ce este azi.

George Pop, presedintele Adunariii Nationale de la Alba Iulia, a avut o contributie decisiva la reintregirea patriei, prin activitatea sa dedicata drepturilor romanilor din Ardeal. Timp de nou ani deputat in Parlamentul de la Budapesta, George Pop a facut o politica pro-romaneasca, devenind in timp liderul diplomatiei noastre in Transilvania. Casa din Basesti a primit de-a lungul vremii cele mai importante personalitati ale politicii si administratiei romanesti. Cu exceptia Regelui, toate marile figuri ale tarii i-au calcat pragul. Consilieri regali, prim-ministri, ambasadori, oameni de cultura, personalitati politice, cu totii au trecut pe la Basesti, centrul diplomatic al vremii.

Si care e raspunsul nostru fata de ceea ce a ramas in urma sa? Care e recunostinta vesnica pe care o clamam la depunerea de coroane? Cum se materializeaza cinstea invocata la fiecare 1 Decembrie? Pentru toate aceste intrebari, avem un singur raspuns: tragica paragina in care zace monumentul istoric de la Basesti, casa memoriala a ilustrului George Pop. Un imobil cu o arhitectura stralucita, perfect gandita si adaptata nevoilor pentru care s-a ridicat. Cu camere de oaspeti, sali de sedinta, saloane elegante, dar si incaperi destinate celor care se ocupau de treburile gospodaresti.

Bataia de joc a regimului comunist, care a transformat-o in sediu CAP, cladirea are o structura de rezistenta extrem de subreda. Zona de parter-subsol a fost afectata de ingrasamintele chimice depozitate acolo multa vreme, astfel ca imobilul risca prabusirea. Scarile din lemn care fac legatura intre cele doua nivele sunt doar parte a decorului, ele fiind atat de firave, incat pot sa cedeze in orice clipa. Peretii si tavanul prezinta crapaturi mari, tencuiala cade peste tot, in special in partea inferioara a cladirii.

De-a lungul timpului, autoritatile locale din Basesti au intreprins numeroase demersuri pentru a salva monumentul. S-au strans lazi intregi de acte, avize, autorizatii, proiecte, cereri, adrese, dosare peste dosare. Totul, in zadar. Nu avem bani sa restauram casa. O lasam sa se degradeze incet, dar sigur. Sa se prabuseasca sub copacii plantati in curtea interioara de Vasile Lucaciu, Vasile Godis, Ioan Ratiu si Dimitrie Comsa.

Suma e infima. E suficient sa spunem ca pentru repararea catorva acoperisuri de paie ale unor case din Muzeul Satului s-a cheltuit tot atat cat ar fi nevoie la restaurarea domeniului George Pop. Sau sa amintim ca Sarbatoarea Castanelor, din 2017, intrece cheltuiala necesara casei din Basesti.

Pana la Centenarul Unirii mai avem… un an. Timp in care putem regasi resursele necesare reabilitarii Casei Memoriale din Basesti. Sta in puterea Cosiliului Judetean, a parlamentarilor de Maramures si a tuturor celor care ne reprezinta la Bucuresti, sa beneficiem de banii pe care o cladire de peste 130 de ani ii asteapta.

Ciprian DRAGOS

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

2 Comments

  1. jT

    Avand in vedere multe, multe lucruri din ziua de azi din ROU daca s-ar trezi poate ar vinde-o si cu ce capata pe ea poate cumpara in H o casa aproape noua cu doar 8500 EUR.

    Reply
  2. G.B

    Cine il opreste pe primar sa fie gospodar? Proiecte europene,atragere de investitori,agricultura ecologica,hala de pastrare legume-fructe,etc.Ne-am obisnuit numai cu pomana guvernamentala,iar pentru asta nu e nevoie de birocratie administrativa stufoasa.Si femeia de serviciu de la Scoala ar putea sa achite niste facturi si poate ca ar verifica mai serios calitatea lucrarilor efectuate.P.S Apropo,cladirea asta nu a mai fost reabilitata de dupa 1989?Daca a fost,doar atata a rezistat?

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1