(FOTO) Calinesti: ”Scoala Radacinilor Strabune”, folclorul materie optionala in scoala ”Vasile Berci”

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Proiectul pentru studierea folclorului ca materie optionala in scoli a fost initiat in anul 2012 de catre artista Mariuca Verdes, la scoala ”Vasile Berci”  din Calinesti.
Dupa infiintarea Asociatiei culturale ”Calinestenii Tarii Maramuresului” si a ”Scolii Radacinilor Strabune” proiectul de introducere a optionalului de foclor in scoli nu a fost promovat doar la nivel judetean ci a fost chiar sustinut de catre autoritatile judetene si locale, mediul academic, ISJ Maramures, dar si de catre alte servicii publice deconcentrate. Un lucru extrem de bun este faptul ca folclorul se studiaza deja ca materie optionala in institutiile de invatamant din localitatile Calinesti si Baita de Sub Codru.

Trebuie sa va mai spunem ca la eveniment a participat si prefectul de Maramures. Acesta sustine ideea studierii folclorului in scolile maramuresene.

Vasile Moldovan, prefect de Maramures: ”Este o onoare ca in anul Centenarului Marii Uniri sa punem bazele ”Scolii Radacinilor Strabune” aici, la Calinesti, prin incheierea unui protocol prin care transmitem un semnal din nordul tarii ca odata cu studierea folclorului in scoli suntem alaturi de comunitatile locale, ca suntem mai aproape de satul maramuresean, ca dorim sa pastram autenticitatea si valorile traditionale maramuresene.”

In cadrul manifestarii, elevii de la Scoala Gimnaziala ”Vasile Berci” din Calinesti au prezentat momente culturale si artistice, dar si portul traditional din zona Mara-Cosau.

Dupa evenimentele pregatite de elevi, invitatii au participat si la un scurt moment folcloric dedicat Centenarului Marii Uniri.

Pentru anul scolar 2019-2020, Directia Judeteana pentru Cultura Maramures are in pregatire un manual de identitate culturala a judetului nostru.

Ana AVRAM

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1