(FOTO) Frumosul Baraj Firiza, plin de gunoaie si resturi menajere. Autoritatile locale asista nepasatoare la poluarea lacului

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Barajul Firiza este unul dintre locurile de agrement preferate de baimareni. O zona incantatoare, datorita peisajului deosebit si a senzatiei de relaxare pe care acesta o ofera. In acelasi timp insa, Barajul poate primi distinctia de paradis al gunoaielor. Imaginea superba oferita de luciul apei in care se oglindesc padurile seculare din jur este alterata la fiecare pas de resturi menajere si ambalaje aruncate in dispretul naturii.

Unele dintre ele provin de pe valea care se varsa in Baraj, locuitorii cartierului Firiza fiind obisnuiti sa arunce in parau diverse deseuri. In acelasi timp, multe gunoaie sunt lasate de turisti. Cei iesiti la o poveste alaturi de prieteni sau familie polueaza padurea si apa cu nenumarate resturi, peisajul aratand dezolant. Dincolo de faptul ca imaginea e una rusinoasa pentru Barajul Firiza, unul dintre simbolurile orasului Baia Mare, sunt afectate fauna si flora, precum si calitatea apei de consum distribuite zilnic prin reteaua societatii VITAL.

Pentru atenuarea aruncarii nesabuite de deseuri in Barajul Firiza, se impun luate cateva masuri urgente, iar tonul trebuie dat de alesii baimareni, obisnuiti doar sa ridice mana steril la sedintele tinute in Sala Europa, fara a iesi pe teren, sa constate modul in care arata anumite zone ale orasului pe care il reprezinta.

In primul rand, in locurile frecventate de turisti, trebuie amplasate mai multe containere si cosuri de gunoi, lipsa acestora incurajand aruncarea deseurilor in apa sau pe malul acesteia. Apoi, politistii locali trebuie sa intervina zilnic si sa aplice amenzi usturatoare celor care arunca orice fel de gunaie in zona Barajului Firiza. Astfel de practici nu pot fi descurajate decat prin respectarea stricta a legii. Nu in ultimul rand, Primaria Baia Mare trebuie sa implementeze o campanie de constientizare a baimarenilor (si a turistilor care vin din alte parti) cu privire la importanta pastrarii unui mediu curat. Aruncatul gunoaielor pe strada, zone verzi, malurile raurilor, padure etc este o practica pe care trebuie sa o eliminam din comportamentul cotidian. Gunoaiele se arunca doar in locurile si recipientele special destinate acestui scop. Atata vreme cat nu vom vedea mai multe cosuri de gunoi in oras, precum si amenzi aplicate celor ce arunca mizeriile pe unde apuca, nu vom avea un oras curat si un Baraj Firiza mai putin poluat.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

4 Comments

 1. Dorel Pop

  Daca tot sunteti un asa mare formator de opinii domnule Dragos, de ce in loc sa criticati si sa aveti opinii negative despre orice, de ce nu initiati campanii de presa prin care sa rezolvati 1% din tot ceea ce criticati. Se presupune ca va sta la indemana. In orice domeniu alegeti dumneavoastra, din cele pe care le sesizati. Si am avea un oras mai frumos!
  M-as alatura si eu cu placere.
  Sunt curios daca va apare acest comentariu

  Reply
  1. Ciprian Dragos

   De ce sa nu apara un astfel de comentariu? E opinia dv, e exprimata intr-un limbaj decent, nu e nicio problema sa apara. Referitor la ceea ce spuneti, cu campanii pentru rezolvarea anumitor probleme, nu e datoria jurnalistilor sa intreprinda asa ceva. Pe de alta partea insa subscriu celor spuse in comentariul dv si va garantez ca ZiarMM va avea astfel de demersuri, iar vointa baimarenilor va fi comunicata autoritatilor locale competente, carora le vom cere oficial sa ia masuri. Multumim pentu atentie si va astept cu orice sugestie. Cu ce credeti ca ar trebui sa incepem?

   Reply
 2. marius

  E simplu.Daca tot nu avem industrie,una din comunitatile locale sa faca un proiect cu finantare U.E din fonduri nerambursabile pentru o fabrica de reciclare a PET-urilor.Pe urma implicat ministerul Mediului in a plati fiecare pet dus la reciclare, sa zicem 10 bani pe ambalajul de plastic.Doar vointa trebuie.Corect ar fi sa se dea o valoare fiecarui ambalaj vandut iar banii sa fie recuperati de catre cumparator la inapoierea pet-ului returnat.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1