(FOTO)Festivalul de Datini si Obiceiuri de iarna ”Marmatia”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

De mai bine de cinci decenii, municipiul Sighetu-Marmatiei se remarca prin organizarea Festivalului de Datini si Obiceiuri de iarna ”Marmatia”, eveniment care, in 2019, a ajuns la cea de-a 51-a editie. In organizarea Consiliului Judetean Maramures, -care a oferit un sprijin substantial din punct de vedere financiar-, a Consiliului Local si a Primariei Sighetu-Marmatiei, a Centrului Cultural si a Muzeului Maramuresean Sighetu Marmatiei, acest festival care a inceput in 12 decembrie si se incheie in 28 decembrie a fost, si in acest an, o adevarata reusita.

Strazile din Sighet au devenit neincapatoare pentru multimea de participanti prezenti la actiunea organizata in cele mai mici detalii.

Vineri, 27 decembrie, in centrul orasului a fost organizat Targul de arta populara, deschiderea propriu-zisa a evenimentului avand loc la ora 12,00, pe platoul din fata Primariei Sighetu Marmatiei, cand s-a trecut la primirea plugusorului si a colindatorilor din Vadul Izei si Valea Stejarului. La festival au fost prezenti, alaturi de primarul Horia Scubli, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Ioan Doru Dancus, consilierii judeteni Gheorghe Mihai Barlea, Nicolae Misulec si Gheorghe Grad, consilieri locali din Sighetu Marmatiei, dar si fostul prefect de Maramures, Vasile Moldovan.

Localnicii, dar si turistii prezenti la Festivalul de Datini si Obiceiuri de iarna ”Marmatia” au putut admira, in centrul orasului, alaiul datinilor de iarna, respectiv ansambluri folclorice din Maramures, dar si din tara si din strainatate. Echipati in frumoasele straie reprezentative zonei din care provin acestia s-au deplasat pe traseul strada Iuliu Maniu, Colegiul National Pedagogic ”Regele Ferdinand”, str. Dr. Ioan Mihaly de Apsa, strada Bogdan Voda, cladirea Primariei si a Pompierilor (cu oprire in fata la David`s Pub, Primarie si strada Traian) cu intoarcere pe strada Traian si Piata Libertatii, pana la Complexul “Curtea Veche”. Intre orele 15,00 – 17,00, pe scena in aer liber amenajata in centrul orasului a avut loc spectacolul de datini si obiceiuri de iarna, respectiv selectii din programul formatiilor din judetul Maramures.

Pe aceeasi scena, s-a desfasurat si momentul artistic ”Dupa datini colindam!”, care a cuprins datini si obiceiuri de iarna prezentate de formatiile si grupurile de colindatori din strainatate, participante la festival, dar si de catre Ansamblul ”MARA”.

Seara s-a incheiat cu un spectaculos recital de colinde oferit de Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu si taraful ”Crai Nou”.

Festivalul de Datini si Obiceiuri de iarna ”Marmatia” a fost un proiect cultural prioritar al Consiliului Judetean Maramures, fiind finantat cu suma de 100.000 de lei.ZiarMM.ro

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2