Fotografia versus memoria istoriei – „Priviri” din orașul Baia Mare (V)

În postarea anterioară am venit în fața dumneavoastră cu imaginea pieței centrale, latura de sud, într-o zi obișnuită. De data aceasta, vă prezentăm imortalizarea panoramică a unui târg băimărean în plină desfășurare, în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea.

Fotografia este excepțională din mai multe considerente care, după părerea noastră, ne duc mai mult în direcția priceperii fotografului (anonim) care a fost fără îndoială un maestru în meseria sa. Folosindu-se de un aparat foto cu burduf a realizat o superbă imagine panoramică care cuprinde mai mult de jumătate (jumătatea dinspre nord-est-sud) a pieței centrale, chiar dacă vorbim despre două imagini meșteșugit alipite de autor.

De unde a fost realizată fotografia este o altă problemă. Panorame frumoase au fost imortalizate de-a lungul timpului din turnurile bisericilor din zona centrală. În partea de vest a orașului nu existau biserici; așadar, singurul loc de unde s-a putut realiza această panoramă a fost edificiul impunător („hotelul mare”) de pe latura de vest.

Acestea fiind spuse, probabil vă întrebați de când și până când s-au desfășurat în acest spațiu din zona veche a orașului nostru, târgurile, care, pe de o parte, le ofereau băimărenilor cele necesare traiului zilnic, pe de altă parte erau importante piețe de desfacere pentru comercianții veniți din alte părți spre a vinde/cumpăra diferite mărfuri. Ei bine, vorbim despre o perioadă lungă de peste 500 de ani (1347-1934), perioadă în care orașul Baia Mare a devenit treptat un important centru comercial. Din secolul al XIX-lea în oraș mai existau și alte piețe cum ar fi „piața mică” (azi, Piața Păcii) unde era locul special al „vânzătorilor de oale”.

Text: Lucia Pop, muzeograf
Imagine: Zamfir Șomcutean, conservator

Foto 1. Piața mare, zi de târg
Foto 2. Piața mică, zi de târg

Preluat de pe Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu