septembrie 24, 2021

Fotografiile artistului Tudorel Ilie, expuse in China (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In perioada noiembrie-decembrie 2019, artistul fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare a efectuat o deplasare expozitionala si de creatie in Republica Populara Chineza, impreuna cu artistul fotograf Stefan Toth din Oradea, presedintele Asociatiei Internationale „Euro Foto Art”.

Evenimentele culturale la care a participat au fost ocazionate de Editia a IV-a a „Festivalului Fotografiei Romanesti in China”- 2019, organizata de Institutul Cultural Roman Beijing in colaborare cu Asociatia Internationala „Euro Foto Art” din Romania si Organizatia „China Photo Network On Line” din China in orasele chineze Beijing, Shanghai, Zhuhai, Shenzhen, Foshan si Macao.

In cadrul acestui festival expozitia personala de arta fotografica „Romania – Repere Culturale” („Romania – Cultural Landmarks” in varianta pentru China) a prezentat in 50 de lucrari de arta fotografica realizate de artistul fotograf Ilie Tudorel cele mai importante repere culturale din cadrul patrimoniului cultural (si traditional) tangibil si intangibil al Romaniei (inclusiv UNESCO). Sunt prezente in imagini si cele mai vestite elemente ale patrimoniului din Maramures, cum sunt bisericile de lemn, mestesugurile traditionale,datinile si obiceiurile de iarna.

La Beijing, in capitala Republicii Populare Chineze, expozitia personala „Romania – Cultural Landmarks” a fost vernisata la Centrul Cultural „San Taisan Art” in 28 noiembrie 2019, fiind urmata de o intalnire de lucru cu artistii fotografi din Beijing, China, condusi de artistul fotograf Hui Zhang. Impreuna cu fotografii chinezi s-a facut o deplasare de creatie la „Marele Zid Chinezesc”, unde fotografii din Romania si China au avut ocazia de a fotografia impreuna aceasta capodopera inscrisa in patrimoniul mondial UNESCO, care este un obiectiv major al turismului cultural chinez (unicul vizibil din spatiul cosmic).

Tot la Beijing a fost vernisata in 29 noiembrie 2019 la Institutul Cultural Roman Beijing din ansamblul SOHO-Galaxy situat in centrul capitalei, expozitia comuna a artistilor fotografi din Romania si China intitulata „Oameni si Orase din Romania si China” fiind expuse in imagini frumusetile celor doua tari prietene. Aceasta expozitie a fost dedicata sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei in China si implinirii a 70 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Republica Populara Chineza. In aceasta expozitie de grup artistul fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare expune mai multe imagini reprezentand monumente reprezentative din Romania si mestesuguri populare (UNESCO) din Maramures.

“Dupa ce ne-am luat ramas bun de la capitala Chinei Populare, marele oras Beijing, oras infratit cu Bucuresti din anul 2005, deplasarea din Asia a continuat in Shanghai, cel mai mare oras al Chinei (peste 30 milioane de locuitori). Aici s-au prezentat in 30 noiembrie 2019 la Muzeul de Arta Contemporana LINGANG din Shanghai expozitiile din cadrul „Festivalului Fotografiei Romanesti in China”, Editia a IV-a, 2019, intre care si expozitia personala „Romania – Cultural Landmarks” a artistul fotograf Tudorel Ilie. Aceasta va fi vernisata in 22 decembrie 2019 in marea sala de expozitii a Muzeului de Arta Contemporana LINGANG din Shanghai. Artistii fotografi chinezi condusi de reputatul Haibo Chi au apreciat cu caldura fotografiile expuse de catre artistii fotografi din Romania in cadrul festivalului si au considerat colaborarea romano-chineza pe linia artei fotografice ca fiind foarte buna si promitatoare.

Deplasarea de creatie prin marele oras Shanghai l-a avut ca ghid pe artistul fotograf chinez Yu Fu Yi, care a prezentat obiectivele culturale cele mai importante si superlativele orasului: Shanghai Tower (632 m inaltime, 128 de etaje, cea mai inalta cladire din China, a doua cladire ca inaltime din lume), arhitectura noua ultramoderna din cartierul financiar Pudong, panorama de pe Bund a fluviului Nangpu, Orasul Vechi Shanghai.

Periplul prin China a continuat la Zhuhai, un megalopolis chinez situat pe malul Marii Chinei de Sud din Oceanului Pacific, langa marile orase Macao si Hong Kong din sudul Chinei. Acest oras a castigat premiul pentru „cel mai curat si ecologic oras din China”. Zhuhai este supranumit „Orasul celor 100 de insule” si inainte de 1979 era doar un mic sat de pescari. Azi orasul Zhuhai are peste 1,5 milioane de locuitori si este in continua expansiune”, a spus artistul fotograf Tudorel Ilie.

Deplasarea de creatie prin Zhuhai i-a avut ca ghizi pe artistii fotografi chinezi Weilu Chen, Dan Chen si Ruisheng Zhu, care au prezentat obiectivele culturale cele mai importante si superlativele orasului: podul Hong Kong-Zhuhai-Macao (cel mai lung pod maritim din lume, avand o lungime de peste 55 km peste delta Fluviului Perlelor, a fost construit de chinezi in doar 8 ani), promenada „Lover’s Road” si unul din simbolurile orasului Zhuhai statuia „Fisher Girl” din golful Xianglu al Marii Perlelor, magnificul edificiu ultramodern al Operei din Zhuhai, noul cartier de zgarie-nori Yanghuan de pe insula Xiaohengquin, panorama orasului Macao cu turnul de televiziune Macao Tower, podul „Prieteniei” si altele.

La centrul cultural „HAMAH Culture & Art Center” din Zhuhai s-au prezentat in 2 decembrie 2019 expozitiile din cadrul „Festivalului Fotografiei Romanesti in China”, Editia a IV-a, 2019, intre care si expozitia personala „Romania – Cultural Landmarks” a artistului fotograf Tudorel Ilie. Manifestarea culturala a avut loc in prezenta unui public numeros. Artistul fotograf chinez Weilu Chen, presedintele organizatiei „China Photo Network On Line” din Zhuhai, China, a prezentat calduros creatia artistilor fotografi din Romania. Evenimentul s-a desfasurat intr-o atmosfera de prietenie si colaborare romano-chineza tot mai buna pe linia artei fotografice si avand rezultate excelente pe plan artistic.

“Un moment captivant al deplasarii in China a fost traversarea cu feribotul a Marii Perlelor din Marea Chinei de Sud a Oceanului Pacific pe ruta Zhuhai – Hong Kong (regiune administrativa speciala a Republicii Populare Chineze).
Hong Kong este un oras impresionant al Chinei avand peste 7 milioane de locuitori si o dezvoltare uluitoare ca centru comercial si financiar de prim rang in Asia si in intreaga lume. De pe Hong Kong International Airport (cel mai mare aeroport din Asia) am luat avionul care ne-a adus din nou in Europa.

Vizita in China mi-a dezvaluit o mica parte din miraculoasa dezvoltare actuala a Republicii Populare Chineze si am avut ocazia de a veni in contact cu o mare civilizatie care pornind de acum cateva milenii are in prezent realizari extrem de spectaculoase si un viitor stralucitor. Prezenta artistilor fotografi din Romania in China este o dovada vie ca prietenia si colaborarea intre popoarele Roman si Chinez este o punte de legatura intre civilizatiile milenare ale Europei si Asiei.

Publicul din China a avut ocazia sa cunoasca si sa vada prin exponatele de arta fotografica patrimoniul cultural al Romaniei si al Maramuresului, o parte integranta a identitatii poporului roman, dar totodata si o valoare universala a umanitatii! Astfel fotografiile din Maramures au devenit un liant al prieteniei dintre Romania si China”, a completat Tudorel Ilie.

ZiarMM

CHINA – Zhuhai – Natura inflorita a Sudului
CHINA – Zhuhai – Cladirea ultramoderna a Operei din Zhuhai
CHINA – Macao – Panorama Macao Tower si podul Prieteniei
CHINA – Beijing – Vernisaj Expo Foto Oameni si Orase din Romania si China la Institutul Cultural Roman Beijing Centrul SOHO Galaxy
CHINA – Beijing – Institutul Cultural Roman Beijing – la Centrul SOHO Galaxy
CHINA – Beijing – Centrul SOHO Galaxy
CHINA – Beijing – Centrul SOHO Galaxy
CHINA – Beijing – Afisul expozitiei personale de arta fotografica Romania Cultural Landmarks de Tudorel Ilie – la centrul cultural San Tiansan
CHINA – Zhuhai – Zgarie nori in constructie pe insula Xiaohengqin
CHINA – Shanghai – Zgarie nori in cartierul Pudong
CHINA – Shanghai – Panorama Pudong de pe Bund
CHINA – Shanghai – La Muzeul de Arta Contemporana LINGANG
CHINA – Podul Hong-Kong – Zhuhai – Macao – Cel mai lung pod maritim din lume – 55 km
CHINA – Panorama Zhuhao-Macao
CHINA – Tudorel Ilie – Marele Zid Chinezesc 2019
CHINA – Shanghai – Observatory Shanghai Tower
Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2