Fotografiile artistului Ilie Tudorel, expuse la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti (VIDEO)

In data de 6 aprilie, la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Baia Mare a avut loc vernisajul expozitiei de arta fotografica “Semnele Ceriului”, realizata de Ilie Tudorel din Baia Mare.

Aceasta expozitie itineranta comuna este inchinata boltei ceresti, un subiect fascinant al traditiilor romanesti ce face parte din patrimoniul material si imaterial.

Expozitia a mai fost expusa la Baia Mare, Satu Mare, Muzeul Cetatii Oradea, Muzeul Tarii Oasului din Negresti-Oas, Muzeul Castelul Corvinilor din Hunedoara, Muzeul Castelul Karolyi din Carei si Planetariul din Baia Mare fiind vizionata pana acum de zeci de mii de vizitatori. Expozitia va fi expusa la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti in perioada 4 aprilie – 11 mai 2019 avand vernisajul-eveniment in data de 4 aprilie 2019 orele 15.00.

Expozitia de arta fotografica „Semnele Ceriului” este un proiect fotografic apartinand artistului Ilie Tudorel care isi propune sa promoveze in randul iubitorilor de cultura din tara si din strainatate cele mai importante reprezentari ale simbolisticii astrale prezente in arhitectura si arta traditionala din Romania. Din cele mai vechi timpuri fascinatia exercitata asupra omului de catre astrii de pe bolta cereasca s-a materializat prin reprezentari sculpturale sau picturale sugestive prezente pana azi in cadrul civilizatiei noastre rurale.

Fotografiile prezinta mai ales reprezentarile sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porti traditionale de lemn din toate zonele Romaniei.Toate aceste simboluri dau frumusete si un sens ascuns tuturor monumentelor de patrimoniu unde apar. Aceasta simbolistica totemica azi uitata sau cunoscuta doar de mesterii populari este prezentata astfel incat privitorul modern sa inteleaga usor semnificatia mesajului de peste milenii pe care stramosii nostrii au dorit sa-l transmita.

Se cuvine deci sa-l cunoastem, sa-l pastram, sa-l punem in valoare si sa-l transmitem generatiilor viitoare ! Aceste simboluri constituie elemente de unitate nationala.

Din vechime simbolurile stramosilor sunt prezente peste tot in lume constituind un liant multicultural si un limbaj universal al mesterilor sau artizanilor derivand din insasi filosofia ancestrala a umanitatii. Azi aceasta bogatie culturala traditionala este tot mai putin inteleasa si cunoscuta suferind asemenea situatiei generale in care se afla si patrimoniul nostru la confluenta dintre trecut si viitor.

Proiectul fotografic „Semnele Ceriului” atrage atentia asupra faptului ca persistenta in timp a simbolisticii astrale si sacre este azi in pericol de a disparea in valtoarea globalizarii culturale. Aceste simboluri se pot pierde rapid in uitare iar odata cu ele si legatura noastra cu fundamentul civilizatiei umane.

Prezentarea expozitionala este formata din peste 60 de fotografii de mari dimensiuni. Expozitia este o provocare pentru vizitatori de a face o incursiune in lumea uimitoare a simbolisticii traditionale si de a admira talentul mesterilor populari din Romania.Vom pretui cu adevarat patrimoniul cultural romanesc si se va initia un dialog intercultural despre ce avem in comun noi romanii, europenii si chiar intreaga umanitate.

Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judetul Maramures, Romania, nascut in 9 octombrie 1961 la Ardud, judetul Satu Mare, Romania. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici (U.A.P.) sucursala Baia Mare si al Asociatiei Internationale „Euro Foto Art”. Este presedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociatia „Millennium” din Baia Mare.

Artistul a fost prezent in 109 de expozitii de arta fotografica, din care 55 de expozitii personale si 54 expozitii de grup in diverse asezaminte de cultura din Romania, Belgia, China, Polonia, Ungaria si Ucraina. Aceasta intensa activitate expozitionala a fost reflectata in numeroase publicatii scrise din tara si din strainatate precum si in presa on-line. In anul 2015 a primit „Premiul de Excelenta” acordat de revista „Gazeta de Maramures”.

Fotografiile sale au fost publicate in albumele de arta fotografica „Romania Photography Exhibition in Zhuhai 2018 China”, „Stilul de viata european in Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultura „Familia Romana”, „Cetatea Literara”, „Portile Nordului”, revista internationala de turism „ BeTUI ”, saptamanalul „Zi de Zi– Oradea & Bihor”, albumul turistic CAREI precum si in numeroase carti. Incepand din anul 2011 a desfasurat o intensa activitate in mediul on-line, unde a infiintat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide, ce are ca scop promovarea zonei Maramuresului prin videoclipuri.

In prezent canalul video de pe youtube are peste 541.000 de vizualizari din intreaga lume. Din 2013 a infiintat blog-ul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com ce are ca scop promovarea mesajului fotografic in actul de cultura si promovarea Romaniei,Transilvaniei si Maramuresului in lume. Fotografiile prezentate au o calitate deosebita (HD) si subiectele contin un inalt nivel de informatie. Blog-ul de fotografie are peste 230 de albume foto si o activitate intensa, avand peste 154.000 de accesari de pe toate continentele. Tot din anul 2013 si-a intensificat activitatea in domeniul artei fotografice.

A sustinut mai multe stagii de pregatire fotografica in domeniul fotografiei de arhitectura si in domeniul fotografiei de natura si peisaj la Academia Photo Romania. A participat la 3 tabere de creatie in domeniul artei fotografice („Fotoetnografica” Editia a XII-a si Editia a XIII-a si tabara internationala „EuroPhotoCamp-2014”).

In prezent lucreaza la proiectele personale de arta fotografica pe care le-a initiat:

– Proiectul fotografic „Momente Astrale”- expozitie itineranta;

– Proiectul fotografic „Viata in Transilvania de Nord”- expozitie itineranta ;

– Proiectul „Simboluri Astrale in arhitectura si arta traditionala maramuresana” si proiectul „Semnele Ceriului ”- expozitii itinerante ;

– Proiectele „Comorile Romaniei” si „Zestrea Vie Romaneasca”- expo. De asemenea a initiat si continua proiectele internationale de arta fotografica;

– Proiectul „Maramures – Oameni si Locuri ” – expozitie int. itineranta;

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1