(FOTO)Indonezia: Alte 1000 de persoane disparute dupa cutremurul urmat de tsunami

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Peste 1.000 de locuitori din cartierul Balaroa din Palu, capitala provinciei indoneziene Sulawesi, s-ar putea numara printre persoanele disparute dupa ce casele lor au fost inghitite de pamant in urma cutremurului devastator produs in urma cu o saptamana, a indicat vineri un purtator de cuvant al agentiei care conduce operatiunile de cautare si salvare a victimelor, citat de DPA si AFP, titrate de Agerpres.

La sapte zile de la catastrofa care a produs ravagii in regiunea Palu, un oras cu 350.000 de locuitori, bilantul victimelor continua sa creasca. Purtatorul de cuvant al agentiei din Palu, Muhammad Thohir, a anuntat ca bilantul actual indica 1.558 de morsi in urma cutremurului cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami mortal.

Autoritatile se tem ca multe victime au ramas prizoniere in vastul complex rezidential Balaroa unde cladirile au fost rase de pe fata pamantului dupa ce terenul pe care se aflau s-a lichefiat.

”Estimam ca peste o mie de locuinte au fost ingropate, asadar probabil mai sunt inca cel putin o mie de disparuti” in cartierul Balaroa, R Palu, a declarat Latif Yusuf, purtatorul de cuvant al agentiei. Chiar daca ”exista posibilitatea ca unii sa fi reusit sa iasa „, a adaugat el.

Cel mai recent bilant anuntat de Agentia pentru gestionarea dezastrelor indica 113 persoane disparute si alte 152 aflate sub daramaturi.

Dupa zile de asteptare, transporturile internationale au inceput sa soseasca in zona in care aproape 200.000 de persoane au nevoie urgenta de ajutor umanitar. Drumurile de acces si aeroportul sunt grav avariate, ceea ce incetineste acest proces.

Supravietuitorii au jefuit magazinele pentru a face rost de alimente si, dupa ce initial au tolerat situatia, autoritatile au avertizat ca acest fenomen trebuie sa inceteze, precizand ca politistii vor face uz de armele din dotare in cazul persoanelor surprinse furand.

Initial, guvernul indonezian a refuzat ajutorul international dand asigurari ca armata sa va face fata situatiei. Insa, odata cu cresterea amplorii dezastrului, presedintele Joko Widodo a acceptat fara echivoc sustinerea organizatiilor internationale si sprijinul guvernelor straine.

Guvernul indonezian a acceptat asistenta din partea a 17 tari, desi 29 de state s-au oferit sa trimita ajutoare, noteaza DPA. O aeronava C-130 Hercules incarcata cu haine, asternuturi, unelte, alimente si alte accesorii a aterizat joi pe aeroportul din Balikpapan din Borneo. Proviziile urmeaza sa fie livrate vineri in zonele afectate de cutremur, a declarat ambasadorul australian in Indonezia, Gary Quinlan.

Unsprezece state, printre care Statele Unite si Marea Britanie, au trimis douazeci de aeronave transportand ajutoare destinate zonelor afectate.

Organizatia Natiunilor Unite a anuntat acordarea unui sprijin in valoare de 15 milioane de dolari. Insa, avand in vedere dificultatile logistice si reticenta initiala exprimata de autoritatile de la Jakarta, aceasta asistenta nu a ajuns inca la destinatari, precizeaza AFP.

Aeroportul din Palu, deschis doar aeronavelor militare in zilele care au urmat tsunamiului, a fost permis joi avioanelor de linie, insa in numar limitat, prioritate avand lucratorii umanitari.

Indonezia este situata in Cercul de Foc al Pacificului, o regiune cunoscuta pentru cutremurele si eruptiile vulcanice frecvente.

Foto: Al Jazeera, The Times of Israel, The Jackarta Post

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2