Franta: Confruntari intre manifestanti si fortele de ordine la Paris

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fortele de ordine franceze au recurs sambata la Paris la gaze lacrimogene si au folosit un tun cu apa pentru a dispersa miile de oameni care manifestau fata de cresterile pretului la carburant, asa-numitele ”veste galbene”, care incercau sa se apropie de Palatul Elysée, sediul Presedintiei, informeaza EFE, transmite AGERPRES.

Confruntarile au avut loc in interiorul perimetrului de securitate stabilit de politie, cand zeci de manifestanti au incercat sa iasa din acest perimetru pentru a ajunge la resedinta presedintelui Emmanuel Macron, a carui demisie au cerut-o prin sloganuri si pancarte.

Autoritatile franceze interzisesera adunarile in proximitatea Palatului Elysée, si semnalasera Champ-de-Mars, situat in fata Turnului Eiffel, drept loc permis pentru protest.

Insa reprezentantii miscarii, care a inceput ca un protest impotriva cresterii impozitelor la carburant, dar s-a diversificat pe zi ce trece, au respins acest punct de adunare si au cerut sa se poata apropia de resedinta lui Macron. Solicitare caruia i-au dat curs sute de ”veste galbene”, care au folosit mobilier urban pe care l-au lansat impotriva fortelor de ordine care stabilisera un cordon de securitate.

Autoritatile franceze au indicat ca intre manifestanti s-ar fi putut infiltra grupuri de extrema dreapta pentru a radicaliza protestul. Raspunsul fortelor de securitate a venit sub forma de gaze lacrimogene si folosirea unui tun cu apa, ceea ce a provocat scene extrem de tensionate.

Pe de alta parte, ministrul de interne francez Christophe Castaner a acuzat sambata extrema dreapta si pe liderul sau, Marine Le Pen, de confruntarile din Paris. Castaner a amintit ca Marine Le Pen a fost cea care, prin intermediul retelei sociale Twitter, le-a cerut vineri protestatarilor sa se adune pe Champs-Élysées, in pofida interdictiei explicite impuse protestatarilor de a manifesta pe aceasta cunoscuta artera comerciala din capitala Frantei.

Castaner a mai invinuit-o pe Le Pen si de faptul ca mai multi deputati ai partidului lui Macron au fost agresati in ultimele zile, iar domiciliile acestora au fost luate cu asalt de catre protestatari.

Ministrul de interne francez a mentionat ca la Paris s-au strans 8.000 de manifestanti cu putine ore inaintea inceperii oficiale a protestului, prevazut pentru ora locala 14:00 (13:00 GMT). Dintre acestia, 5.000 se aflau pe Champs-Élysées.

Totodata, Castaner a precizat ca, la nivel national, miscarea a suferit ”o puternica slabire”, in intreaga tara strangandu-se circa 23.000 de manifestanti, fata de 124.000 cati erau sambata trecuta la aceeasi ora. In restul tarii continua blocajele centrelor logistice si ale drumurilor, situatie existenta inca de acum o saptamana, dar cu o mai mica intensitate decat sambata trecuta, cand potrivit cifrelor oficiale la proteste au participat pe parcursul intregii zile aproape 300.000 de manifestanti.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole