Franta: Guvernul face apel la protestatari sa nu iasa in strada sambata

Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul francez nu a decis pana in acest moment sa interzica manifestatiile “vestelor galbene” prevazute pentru sambata, dar face apel la protestatari sa fie “rezonabili” dupa atacul de la Strasbourg si “sa nu manifesteze”, a afirmat joi purtatorul de cuvant guvernamental Benjamin Griveaux, citat de AFP, informeaza AGERPRES.

Potrivit responsabilului francez, “ar fi usor” de interzis pur si simplu aceste manifestatii, dar acest lucru nu i-ar impiedica “pe cei care vor sa distruga si sa jefuiasca sa iasa in strada”.

Manifestantii si-au exprimat furia si guvernul i-a ascultat si le-a raspuns, iar acum cerem “in mod responsabil sa fie rezonabili sambata si sa nu mearga sa manifesteze”, a explicat Griveaux pe postul Cnews.

El a insistat ca “fortele de ordine si securitate au avut de lucru enorm in ultimele saptamani” si ca “avand in vedere atentatul de la Strasbourg ar fi preferabil ca sambata toata lumea sa se poata consacra indeletnicilor specifice dinaintea sarbatorilor in familie de sfarsit de an”.

Miercuri, ministrul justitiei, Nicole Belloubet, a apreciat ca miscarea de protest “ar trebui sa inceteze”, avand in vedere “evenimentul dramatic” de la Strasbourg si “raspunsurile date de presedintele republicii” revendicarilor “vestelor galbene”.

Purtatorul de cuvant guvernamental francez a precizat ulterior ca “nu guvernul trebuie sa se pronunte daca o miscare sa inceteze sau nu”, adaugand ca executivul si-a manifestat disponibilitatea de a deschide un dialog”.

In schimb, presedintele Adunarii nationale (camera inferioara a parlamentului francez), Richard Ferrand (LREM), a afirmat joi la randul sau ca miscarea “vestelor galbene” trebuie sa inceteze, avand in vedere “raspunsul masiv” dat de executiv revendicarilor acestora.

Totusi, dupa cum consemneaza France Presse, in intreaga Franta, numerosi protestatari si-au exprimat, miercuri, solidaritatea cu victimele atacului din ajun de la Strasbourg, dar pareau in continuare hotarati sa nu renunte la mobilizare.

Pe de alta parte, miscarea de protest – care nu are lideri sau o ideologie anume – trebuie sa faca fata si propagarii in special pe retelele sociale a unor teorii ale conspiratiei care insinueaza ca atacul de la Strasbourg a fost aranjat de guvern pentru a eclipsa mobilizarea.

Desi grupul de pe Facebook La France en colere, intre ai carui membri se numara si cativa initiatori ai protestelor, si-a suspendat marti seara comentariile, evocand o “situatie speciala”, un manifestant din Strasbourg a remarcat ca este “bizar” faptul ca atacul a avut loc “ca din intamplare” in contextul in care “vestele galbene” prevedeau blocarea Parlamentului European.

Un deputat din regiune in Adunarea Nationala, Bruno Studer (LREM), i-a denuntat in parlament pe cei care evoca un complot si care, “in confortul indecent al anonimatului de pe retelele sociale, dau dovada de lipsa de demnitate”

In ce-l priveste, liderul stangii radicale Jean Luc Melenchon i-a indemnat pe francezi sa se abtina de la propagarea zvonurilor si sa respecte “consemnele date de autoritati pentru a facilita capturarea asasinului”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2