Franta: Guvernul suspenda majorarea taxelor pentru carburanti

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Guvernul de la Paris se pregateste sa suspende majorarea taxelor pentru carburanti, a declarat marti pentru Reuters o sursa guvernamentala, pe fondul manifestatiilor violente impotriva acestei masuri, informeaza AGERPRES.

Executivul francez a aprobat recent o majorare a taxelor pentru carburanti de 7,6 eurocenti pe litru pentru motorina si de 3,9 eurocenti pentru benzina, pentru a reduce utilizarea autovehiculelor poluante si a promova energia curata.

Ciocniri violente intre scutieri si protestatarii din miscarea denumita “Vestele galbene” au avut loc incepand din 17 noiembrie pe strazile Parisului, in cadrul manifestatiilor impotriva costului ridicat la carburanti. Protestarii au denuntat scaderea puterii de cumparare in urma implementarii acestor masuri si l-au acuzat pe seful statului francez ca adopta politici care ii favorizeaza pe cei mai bogati membri ai societatii franceze. Protestele, care s-au extins si in alte regiuni din Franta, costa economia milioane de euro, avertizeaza analistii.

Conform sursei citate de Reuters, premierul Edouard Philippe urmeaza sa anunte in cursul acestei zile suspendarea majorarii taxelor pentru carburanti, in ceea ce va marca prima modificare semnificativa a politicii presedintelui Emmanuel Macron de cand a preluat puterea, in 2017.

Blocajele orchestrate de “vestele galbene”, iritate de politica sociala si fiscala a Guvernului francez, au continuat marti aproape peste tot in Franta, pentru a treia saptamana, marcata de asemenea de o miscare de fronda in licee.

Blocajele prelungite ale mai multor depozite petroliere de pe teritoriul Frantei – din Normandia pana in regiunea mediteraneana – au dus luni la primele penurii de benzina. In Bretania si in alte regiuni, numeroase statii de benzina erau decuplate total sau partial de aprovizionarile cu carburanti, determinand autoritatile locale sa ia masuri de rationalizare.

Blocajele depozitelor petroliere din Donges si La Rochelle, in vestul Frantei, au fost ridicate luni dimineata dupa interventia fortelor de ordine.

Traficul ramanea de asemenea perturbat pe mai multe axe rutiere, unde manifestantii au ridicat baraje. Circulatia era de asemenea foarte ingreunata pe autostrazile A7 si A9 din sudul Frantei. La frontiera cu Spania s-au creat cozi kilometrice, cu mii de camioane blocate.

Intreprinderile de transport rutier au estimat luni la 400 de milioane de euro pierderile pe care le-au suferit de la inceputul manifestatiilor, in 17 noiembrie.

Mai mult de o suta de licee erau de asemenea blocate luni, partial sau total, de o miscare de protest impotriva reformelor in educatie si in unele cazuri pentru sustinerea “vestelor galbene”, potrivit Ministerului Educatiei.

De asemenea, cel putin o mie de ambulantieri au blocat luni dimineata unele drumuri de acces spre Place de la Concorde, in centrul Parisului, cerand suspendarea unei reforme in sistemul de finantare a transporturilor sanitare, reforma care ameninta, potrivit acestora, intreprinderile mici si mijlocii din sector.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *