Franta, in top 5 tari care au investit cei mai multi bani in Romania in ultimii zece ani

Reclame home 1
Reclame home 1

Franta s-a situat constant in top 5 cei mai mari investitori straini directi din Romania, de la aderarea tarii noastre la UE, potrivit unei analize realizate de KeysFin, informeaza AGERPRES.

Astfel, investitiile companiilor franceze in Romania au crescut cu aproximativ 26% in ultimii 10 ani (perioada 2007-2017), ajungand la 4,7 miliarde de euro in 2017, conform metodologiei Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitori din Franta a fost de aproximativ 14,4 miliarde de euro in 2017. Mai mult, dintre cele aproape 2.800 de companii care au actionariat francez, exista aproape 1.990 de companii cu o pondere franceza directa, majoritara (de peste 50%), potrivit datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice.

„Franta a fost dintotdeauna unul dintre partenerii strategici ai Romaniei asa ca era normal ca aceasta apropiere a celor doua tari sa se regaseasca si in cifrele de business. Industria auto, comertul si intermedierile financiare au reprezentat motoarele acestei cresteri, iar in viitor estimam ca investitiile franceze vor accelera in contextul in care companiile au deja exemple de bune practici pe plan local”, a declarat Roxana Popescu, managing director al KeysFin, citata intr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

Principalele sectoare in care se fac investitii franceze, in functie de cifra de afaceri, sunt: industria prelucratoare (8 miliarde de euro; 56% din total), comert (4,1 miliarde de euro; 29% din total) si intermedierile financiare (628 milioane euro; 4,4% din total).

Topul celor mai mari companii cu actionariat direct, majoritar francez, dupa cifra de afaceri din 2018, este alcatuit din Automobile Dacia SA (5,3 miliarde de euro), Carrefour Romania (1,6 miliarde de euro) si Renault Commercial Roumanie (877 milioane de euro).

„In cadrul Sezonului Romania-Franta, CCIFER (Camera de Comert si Industrie Romano-Franceza – n.r.) a organizat un Forum economic franco-roman care a reunit 300 de participanti in jurul a 46 de CEO francezi si romani care au discutat despre principalele domenii economice in care antreprenorii francezi si romani colaboreaza. Una dintre concluziile forumului este ca Romania nu mai este o tara low-cost si ca economia romaneasca face tranzitia catre un model bazat pe valoare adaugata. Acest lucru este posibil si datorita investitiilor in tehnologie, in digitalizare, elemente ce contribuie la diferentierea anumitor segmente economice-cheie’, a declarat Adriana Record, Director Executiv CCIFER.

Valoarea schimburilor comerciale (exporturi plus importuri) dintre Romania si Franta a crescut cu 9,5% fata de 2017 si cu 63% fata de anul aderarii Romaniei la UE (2007), ajungand la peste 9 miliarde de euro in 2018, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Franta este al treilea stat dupa valoarea exporturilor Romaniei (dupa Germania si Italia), cu un avans de la aderare de aproape 112%, astfel ca, in 2018, exporturile realizate catre Hexagon au insumat 4,8 miliarde de euro. De cealalta parte, importurile din Franta au crescut si ele cu aproape 30% fata de 2007, la peste 4,2 miliarde de euro in 2018.

Romania a inregistrat in raport cu Franta al doilea surplus comercial din 2018 (589 de milioane de euro) dupa Marea Britanie (1,13 miliarde de euro in 2018).

Companiile controlate de investitorii francezi au avut aproape 100.000 de angajati in 2017, iar cheltuielile cu personalul s-au ridicat la aproape 1,5 miliarde de euro. Costul mediu per angajat a fost de 15,2 mii de euro insa productivitatea medie per angajat a fost de circa 10 ori mai mare, ajungand la 144,4 mii de euro (un raport cost/productivitate de 10,5%) in 2017.

Cand vine vorba de profit, clasamentul se schimba, astfel ca, in topul cele mai profitabile sectoare, pe primul loc se claseaza intermedierile financiare, urmate de industria prelucratoare si comert, care impreuna au generat in 2017 profituri nete de aproape 724 de milioane de euro (84,4% din total). Per total, profitul net insumat al companiilor cu actionariat direct, majoritar francez, a fost de aproape 860 milioane de euro.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole