Franta: Ministrul Sanatatii si-a exprimat intentia de a interzice fumatul in filme

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Gestul senzual de a aprinde o tigara intr-o cafenea pariziana, o imagine des intalnita in peliculele frantuzesti, ar putea deveni o amintire, dupa ce ministrul francez al sanatatii si-a exprimat intentia de a interzice fumatul in filme, potrivit editiei de duminica a The Telegraph, informeaza AGERPRES.

Jean-Paul Belmondo cu tigara sa Gauloise atarnand in coltul gurii in ”Breathless” al lui Godard ilustreaza perfect aura romantica pe care fumatul o are in filmul francez.

Desi in prezent numarul fumatorilor este mai mic decat in anii ’60, chiar si astazi, peste trei sferturi dintre filmele produse in Franta infatiseaza fumatori, potrivit unei statistici realizate de un senator francez.

Ministrul francez al sanatatii, Agnes Buzyn, spune ca intentioneaza sa opreasca acest lucru, ca parte din planul ei de a ”denormaliza” fumatul, viciu care provoaca moartea a 75.000 de oameni, in fiecare an, in Franta.

”Este stiut ca publicitatea care indeamna oamenii sa se lase de fumat nu este eficienta”, a spus Agnes Buzyn vineri, adaugand ca ar trebui incercate alte metode precum targetarea tinerilor de pe retelele de socializare sau interzicerea fumatului pe marele ecran.

Agnes Buzyn spune ca va discuta in acest sens cu ministrul francez al culturii, care are in atributii si industria cinematografica, si ca, pana acum, au fost luate ”masuri” neprecizate pentru a-i determina pe regizorii si scenaristii francezi sa renunte la reprezentarea fumatului pe marele ecran.

Ministrul a anuntat, in luna iulie, ca pretul tigarilor va creste de la 6,50 de euro pe pachet la 10 euro in urmatorii trei ani, pret care va ramane inca mult mai mic decat cel din Marea Britanie.

Buzyn a mai semnalat ca rata fumatului in Marea Britanie a scazut de la 30 la 20 de procente in ultimul deceniu, odata cu implementarea politicilor guvernului de crestere a pretului tigarilor, in timp ce in Franta, rata fumatului a ramas la 30%.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in Franta, numarul fumatorilor este cu 50 de procente mai mare decat cel din Marea Britanie.

OMS a indemnat autoritatile guvernamentale sa eticheteze filmele in care se fumeaza cu ”interzis minorilor”, in incercarea de a-i impiedica pe copii si adolescenti sa se apuce de fumat. Potrivit statisticilor, in 2014, se fuma in 44% dintre filmele de la Hollywood si in 36% dintre filmele permise tinerilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2