Franta ramane campioana mondiala la cheltuielile sociale publice

PNL

Cheltuielile sociale publice au reprezentat anul trecut 31,2% din PIB-ul Frantei, care ramane de departe cea mai generoasa tara bogata din acest punct de vedere, potrivit unui studiu publicat miercuri de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), informeaza AFP, transmite AGERPRES.

La fel ca in 2016 si 2014, Franta ocupa primul loc intr-un clasament realizat de OECD. Cu “cheltuieli sociale publice brute” echivalente cu 31,2% din PIB-ul sau, Franta devanseaza Belgia (28,9% din PIB) si Finlanda (28,7% din PIB). Chiar daca proportia cheltuielilor sociale publice in PIB-ul Frantei a fost mai mica in 2018 decat nivelul record de 32% din PIB inregistrat in 2015 si 2016, Hexagonul se situeaza mult peste media celor 36 state membre ale OECD, unde anul trecut cheltuielile sociale publice au reprezentat, in medie, 20,1% din PIB.

La celalalt capat al clasamentului in randul statelor din OECD se situeaza Coreea de Sud (unde cheltuielile sociale publice au reprezentat anul trecut 11,1% din PIB), Chile (10,9%) si Mexic (7,5%).

Franta se evidentiaza in primul rand la capitolul sanatate publica, pentru care aloca cea mai importanta parte din PIB, 8,8% in anul 2015, inaintea SUA si Germaniei. In schimb, cand vine vorba de cheltuielile pentru pensii (13,9% din PIB in PIB), Franta se situeaza pe locul al treilea, dupa Grecia si Italia. De asemenea, Franta se situeaza pe locul sapte in ceea ce priveste sustinerea populatiei apta de munca (alocatii de somaj, incapacitate, alocatii familiale), cu 5,4% din PIB in 2015.

OECD subliniaza ca, si in cazul in care se iau in calcul cheltuielile private, fie ele “voluntare” sau “obligatorii”, si fiscalitatea specifica fiecarui stat, Franta ramane lider mondial cu cheltuieli sociale nete de 31,7% din PIB, in fata Statelor Unite (30%) si Belgiei (26,7%).

Infiintata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere pentru guvernele tarilor puternic dezvoltate, in materie de politica economica, sociala si de guvernare. Cele 36 de state membre OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1