Franta: Risc ridicat de avalanse, duminica, in regiunile muntoase din Savoie si Haute-Savoie

home camp2
home camp2
home camp2

Météo France, serviciul meteorologic francez, a avertizat sambata asupra riscului ”ridicat” de avalanse care s-ar putea produce duminica in Savoie si Haute-Savoie in urma caderilor de zapada prognozate pentru noaptea de sambata spre duminica in regiunile muntoase din aceste departamentele, potrivit AFP, titrat de Agerpres.

“Riscul de avalansa va fi net ridicat duminica. Acesta va fi puternic, de nivelul 4, pe o scara de 5 trepte, in special in masivele Mont Blanc, Chablais, Aravis si Beaufortain”, a precizat institutul meteorologic intr-un comunicat.

Un ”episod de caderi de zapada”, prognozat pentru noaptea de sambata spre duminica, ar putea fragiliza stratul de nea, acoperit ”cu un strat recent, care se poate spulbera foarte usor”.

“Pe numeroase pante, trecerea unui singur schior ar putea declansa o avalansa”, se mai spune in comunicat. ”In pus, viteza vantului va creste duminica in cea mai mare parte dintre masivele alpine”.

Zapada va deveni ”foarte instabila duminica in straturile sale superioare”, sporind riscurile de declansare a avalanselor ”chiar in zonele indepartate fata de creste”, a precizat la randul sau prefectura Haute-Savoie. Cantitati importante de zapada (70 cm la altitudinea de 1.800 metri) sunt asteptate si vor fi “in special propice declansarilor de avalanse”.

“Avalansele spontane in urma acestor noi ninsori vor mobiliza cantitati importante de zapada”, mai precizeaza institutia. Météo France precizeaza ca riscul ”va ramane puternic luni, din cauza vantului care persista si a unui nou episod de ninsoare anuntat pentru noaptea de duminica spre luni in masivele din Alpii de Nord”.

Foto: familiescope.fr

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *