Franta – Victorie in instanta pentru cocosul Maurice

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un tribunal din Franta a dispus joi ca un cocos isi poate continua cantecele din zori, in pofida nemultumirii vecinilor, intr-un caz devenit celebru, ce a provocat o dezbatere considerata de media franceza un conflict intre vechile oranduiri rurale si expansiunea valorilor moderne, relateaza Reuters si AFP, informeaza AGERPRES.

Proprietara cocosului Maurice a declarat pentru Reuters ca tribunalul din Rochefort (vestul Frantei) a respins solicitarea primita din partea vecinilor ca pasarea sa fie redusa la tacere. ”Astazi, Maurice a castigat o lupta pentru toata Franta”, a spus Corinne Fesseau.

Maurice, un cocos in varsta de 4 ani, traieste in Saint-Pierre d’Oleron, o localitate de pe insula turistica Oleron, aflata pe coasta de vest franceza. Cantatul sau dis-de-dimineata a sfarsit prin a-l exaspera pe proprietarul unei case aflate in apropiere, Jean-Louis Biron, care locuieste in oras, insa a cumparat o locuinta pe insula. Biron i-a dat in judecata pe proprietarii lui Maurice.

Avocatul lui Fesseau, Julien Papineau, a declarat pentru AFP ca ”Maurice a castigat (si) reclamantii vor trebui sa plateasca proprietarei sale 1.000 de euro”.

”Am ramas fara cuvinte. Le-au zburat penele. Este o victorie pentru toti oamenii aflati in aceeasi situatie ca mine. Sper ca aceasta va constitui o jurisprudenta pentru ei”, a adaugat Corinne Fesseau.

Cazul lui Maurice subliniaza tensiunile din Franta care dateaza de cateva decenii dintre locuitorii de la orase care achizitioneaza locuinte in mediul rural, insa nu sunt pregatiti sa faca fata realitatilor din acest mediu, inclusiv sunetelor emise de animale sau mirosului, noteaza Reuters.

Cazuri similare, implicand sunete emise de vaci, broaste sau clopotele bisericilor, au fost aduse in fata instantei, insa niciunul nu a avut un impact emotional asa de mare ca cel al cocosului Maurice, ce a declansat actiuni de sustinere chiar si din Statele Unite.

Scandalul din jurul acestui cocos a starnit multe reactii in Franta, cum ar fi cea a lui Bruno Dionis du Sejour, primarul din Gajac (sud-vest), un sat de 400 de locuitori, care si-a anuntat intentia de a include sunetele mediului rural francez in “patrimoniul national”. De asemenea, primarul din Soustons, Frederique Charpenel, a publicat in vara pe pagina sa de Facebook un mesaj potrivit caruia “este absolut necesar, in Soustons si peste tot in Franta, sa conservam caracteristicile ruralitatii (agricultura, cresterea animalelor, pescuit, vanatoare etc.)”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1