Frauda descoperita de DNA in Maramures, intr-un proiect cu fonduri europene

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a doua persoane fizice, la data faptelor reprezentanti ai unor asociatii, pentru savarsirea unor infractiuni de folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata (autorat si complicitate) si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

„In perioada 2012-2014, in cadrul proiectului „Cresterea sanselor de integrare profesionala a tinerilor care parasesc sistemul de ocrotire la implinirea varstei de 18 ani din 3 regiuni ale tarii”, unul dintre inculpati, beneficiind de ajutorul celuilalt ar fi depus la Organismul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIRPOSDRU) Regiunea Nord-Vest, mai multe documente false (contracte, dispozitii de plata, etc.). Documentele respective ar fi fost falsificate chiar de cei doi inculpati care ar fi urmarit obtinerea nelegala de fonduri nerambursabile in valoare de 2.027.932 lei.

In baza documentelor falsificate au fost obtinute efectiv fonduri nerambursabile in valoare de 205.568 lei, restul fiind oprite la plata de catre OIRPOSDRU Regiunea Nord-Vest.

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene – OIRPOSDRU Regiunea Nord-Vest s-a constituit parte civila in cauza.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin celor doi inculpati. De asemenea, a mai fost dispusa infiintarea popririi asiguratorii asupra sumelor de bani existente (prezente si viitoare) in mai multe conturi bancare deschise pe numele inculpatilor”, au declarat reprezentantii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramures cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Ulterior, la data de 18 decembrie 2019, in acelasi context, o alta persoana a incheiat cu procurorii anticoruptie un acord de recunoastere a vinovatiei.

„In prezenta avocatului ales, inculpatul a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv

– 1 an inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si interzicerea, pe o perioada de 1 an, de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pentru savarsirea infractiunilor de: complicitate la tentativa la folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata”, mai precizeaza cei de la DNA.

Dosarul de urmarire penala impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Maramures.

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu