Freedom House: Libertatea presei in lume s-a diminuat in 2016

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Libertatea presei in lume s-a diminuat din nou in 2016, fiind amenintata de liderii din numeroase tari, conform unui raport anual, publicat vineri, de organizatia americana Freedom House, care isi exprima ingrijorarea ca situatia s-ar putea inrautati, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Aproximativ 45% din populatia lumii traieste intr-o tara in care presa nu este libera, releva Freedom House, al carei indice care masoara libertatea presei la nivel mondial este la cel mai scazut nivel din ultimii 13 ani.

Raportul subliniaza ca situatia presei s-a degradat sensibil in mai multe tari, in special in Turcia, Polonia, Burundi, Bolivia, Serbia si Ungaria.

Deja aratate cu degetul de Freedom House, China si Rusia au luat noi masuri pentru un control si mai strans asupra media, reaminteste organizatia.

Rusia a incercat chiar sa isi extinda influenta asupra presei si in afara frontierelor, in special in SUA cu ocazia scrutinului prezidential.

„Reculul libertatii presei la nivel mondial s-ar putea sa continue, in absenta unei orientari puternice a SUA, a statelor membre ale Uniunii Europene si a altor democratii”, atrage atentia Freedom House.

Desi raportul, care vizeaza 199 de tari, recunoaste ca SUA „raman una din cele mai tolerante tari din lume fata de presa”, constata totusi „un recul moderat”.

Freedom House avertizeaza ca daca administratia americana va persista in a critica „dur jurnalismul factual” si ia masuri care ameninta libertatea presei, capacitatea SUA de a pune sub ‘presiune’ statele contraveniente ar fi mai redusa.

Romania este plasata pe pozitia 73, statutul presei fiind ‘partial libera’.

Tonul raportului publicat vineri este similar cu cel al raportului prezentat miercuri de organizatia Reporteri fara Frontiere (RSF), in opinia careia „libertatea presei nu a fost niciodata atat de amenintata”.

Treisprezece din primele 14 tari ale clasamentului realizat de Freedom House sunt europene, cu Norvegia in frunte.

Pe ultimul loc al clasamentului se afla, la egalitate, Coreea de Nord si Turkmenistan.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole