Fructoza, mai sanatoasa decat zaharul ”de masa”

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Fructoza, tipul de zahar care se gaseste in fructe, miere si unele vegetale, reprezinta o optiune mai sanatoasa in comparatie cu zaharul comun, ”de masa”, informeaza joi Xinhua citand concluziile unui studiu efectuat in Australia, transmite AGERPRES.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Canberra au descoperit ca subiectii care au participat la teste si au consumat fructoza au avut niveluri mai mici ale glicemiei ale insulinei in comparatie cu cei care au primit alte tipuri de zahar.

Coautoarea studiului publicat recent in ”American Journal of Clinical Nutrition” , dr. Kerry Mills, a declarat pentru sursa citata ca fructoza trebuie sa fie procesata de ficat inainte de a influenta nivelurile glicemiei, ceea ce inseamna ca riscul de a dezvolta diabet este mai mic in comparatie cu un consum de zahar sub alta forma. ”Fructoza are o structura chimica diferita de cea a altor tipuri de zahar, precum glucoza sau sucroza, prin urmare aceasta trebuie sa fie convertita in glucoza inainte de a patrunde in fluxul sanguin”, a explicat cercetatoarea.

Acest proces necesita timp, de aceea eliberarea de zahar din fructoza in sange este mai lenta si nu cauzeaza o crestere brusca a nivelurilor de glicemie, asa cum se petrece dupa consumul de sucroza sau de glucoza.

In cadrul unui comunicat ce insoteste studiul, Mills sustine ca o crestere brusca a nivelurilor glicemiei reprezinta un factor major de risc pentru aparitia diabetului. ”Deoarece conversia (fructozei) necesita timp, este imposibil pentru corp sa obtina efectul aproape instantaneu pe care il au sucroza sau glucoza. Acest lucru conduce la scaderea nivelurilor glicemiei, lucru important in special pentru persoanele cu diabet, care sunt nevoite sa isi monitorizeze si sa isi controleze aceste valori”, a explicat Mills. ”Studiul nostru privind efectele pe termen lung ale diferitelor tipuri de zahar a descoperit de asemenea o scadere a nivelurilor glicemiei, desi diferenta nu a fost atat de dramatica in timp”, a adaugat ea.

Cu toate ca cercetarea pare sa fi identificat optiunea mai sanatoasa in ceea ce priveste aportul de zahar, Mills subliniaza ca fructoza nu ar trebui sa fie promovata drept un tip de aliment sanatos. ”Nivelurile ridicate ale glicemiei pot cauza probleme de sanatate si toata lumea ar trebui sa incerce sa elimine dulciurile. Insa, in cazul in care consumul de zahar nu poate fi evitat, este probabil mai bine sa se opteze pentru produse cu fructoza in locul altor tipuri de zahar”, a spus ea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *