FSLI: Legea de protectie a cadrelor didactice este o urgenta a sistemului de educatie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Legea de protectie a cadrelor didactice este o urgenta a sistemului de educatie, iar scoala trebuie sa fie un spatiu sigur pentru toti participantii la actul educational, in egala masura cadre didactice si elevi, atrage atentia Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), intr-un comunicat remis sambata AGERPRES.

“Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, care reprezinta interesele a peste 165.000 de angajati din sistemul de educatie, considera ca legea prin care se ofera protectie cadrelor didactice in indeplinirea atributiilor specifice functiei reprezinta o necesitate a sistemului de invatamant. FSLI nu doreste ca prin acest act normativ sa fie afectate drepturile si libertatile elevilor, asa cum s-a speculat in spatiul public. Noi nu vrem violenta in unitatile de invatamant si consideram ca scoala trebuie sa fie un spatiu sigur pentru toti participantii la actul educational: in egala masura cadre didactice si elevi”, se arata in comunicatul FSLI.

Potrivit sursei citate, necesitatea acestei legi a venit in urma actelor de violenta la adresa cadrelor didactice, in conditiile in care numarul situatiilor in care angajatii din sistemul de invatamant din Romania au cazut victime ale elevilor sau parintilor este in crestere.

“Ultimul caz de acest fel il reprezinta cel al unui profesor din Liceul tehnologic din Lugoj, care a fost batut de un elev chiar in curtea scolii, cadrul didactic avand nevoie de ingrijiri medicale. Astfel de cazuri nu mai pot fi acceptate sau tratate cu jumatate de masura. Educatia nu se poate face intr-un spatiu al terorii, al violentei si al faradelegilor. Acesta este singurul motiv pentru care ne dorim ca in scolile din Romania colegii nostri, dar si elevii sa fie protejati”, afirma sindicalistii.

Ei reamintesc ca la propunerea FSLI, in urma cu peste trei ani, a fost depusa o initiativa legislativa privind protectia cadrelor didactice in indeplinirea atributiei specifice functiei. Ea a fost adoptata de Camera Deputatilor, iar in urma cu doar cateva zile comisiile de invatamant si juridica din Senatul Romaniei au dat aviz favorabil acestui proiect de lege.

“Avem speranta ca toti senatorii sunt constienti de utilitatea acestei legi, motiv pentru care saptamana viitoare in Plenul Senatului ar trebui sa se dea votul final. Consideram ca cei care vor vota impotriva ei nu doresc altceva decat sa continue umilirea cadrelor didactice”, sustine FSLI.

Liderul FSLI, Simion Hancescu, atrage atentia ca proiectul de Lege privind protectia cadrelor didactice este o urgenta in acest moment pentru sistemul de educatie din Romania.

“Proiectul de lege privind protectia cadrelor didactice nu s-a nascut ca un moft si nici nu este o nascocire a FSLI. Este o urgenta in acest moment pentru sistemul de educatie din Romania si este un raspuns la un apel general facut de colegii nostri. Vrem scoli sigure pentru angajatii din educatie asa cum vrem siguranta si securitate si pentru copiii care trec pragul scolilor. Si elevii si parintii trebuie sa inteleaga faptul ca educatia nu poate fi facuta cu cadre didactice care sunt batute de elevi sau parinti.

Ce exemplu putem da copiilor nostri daca nu le explicam ca violenta nu poate fi un raspuns la nicio situatie? Cum putem sa ii aparam in fata agresorilor, daca noi, cadrele didactice, ne temem? Tin sa precizez ca nu toleram nici cazurile in care cadrele didactice au recurs la acte de violenta la adresa elevilor. Aceste cadre didactice nu au ce cauta in sistem si declar raspicat faptul ca FSLI nu ia partea niciunui agresor, indiferent cine este el. Tot ce vrem este siguranta si respect reciproc in unitatile de invatamant, iar daca pana acum nu am reusit acest lucru, inseamna ca un cadru legal concret poate sa ne duca pe toti acolo unde vrem – in unitati de invatamant in care nimanui nu-i va fi frica!”, a declarat Simion Hancescu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2