FSLI: Ministrul Muncii e departe de cifrele reale si de sumele pe care le incaseaza angajatii din educatie

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Muncii este departe de cifrele reale si mai ales de sumele pe care le incaseaza in realitate angajatii din educatie, sustin reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), informeaza AGERPRES.

FSLI atrage atentia opiniei publice asupra declaratiilor facute de Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, la un post de televiziune, privind majorarile salariale din sistemul de invatamant.

“Exemplul oferit de ministrul Muncii, potrivit caruia salariul net al unui profesor S cu grad didactic II si cu o vechime de peste 25 de ani, a ajuns in luna martie 2019 la valoarea de 5.526 lei, este eronat! FSLI solicita, pe aceasta cale, ministrului Muncii sa iasa in spatiul public cu o rectificare si sa arate datele reale, intrucat aceste declaratii false aduc deservicii grave angajatilor din educatie si arata o profunda lipsa de respect la adresa acestei categorii socio-profesionale”, se mentioneaza intr-un comunicat al FSLI remis AGERPRES.

Sindicatul din invatamant aminteste ca majorarea reala a salariului net din 2019 fata de 2016 este de 78%, in timp ce declaratiile ministrului ar fi sustinut o crestere salariala de 297%.

“Cifrele sunt eronate, lucru demonstrat de calculele realizate de expertii FSLI, dar mai ales de fluturasii de salarii ale angajatilor aflati in aceasta situatie. Astfel, salariul net real pentru aceasta categorie de profesori este de 3.360 de lei, in timp ce salariul brut, incluzand si indemnizatia de hrana, este de 6.100 de lei, la nivelul lunii martie 2019. Un calcul matematic simplu ne arata faptul ca majorarea aplicata salariului net 2019 vs. 2016 este de 78%. Mai mult de atat, in urma cresterilor salariale care urmeaza sa se aplice si in perioada urmatoare, salariul net al profesorului S, cu grad didactic II si cu o vechime de peste 25 de ani, va ajunge, in 2020, la 3.775 lei. Acest lucru ne demonstreaza faptul ca ministrul Muncii este departe de cifrele reale si mai ales de sumele pe care le incaseaza, cu adevarat, angajatii din educatie”, se precizeaza in comunicatul FSLI.

Reprezentantii federatiei afirma ca este obligatoriu ca ministrul Muncii sa ofere opiniei publice, dar mai ales angajatilor din sistemul de invatamant, explicatii privind cifrele pe care le-a prezentat.

“Vrem sa stim ce calcule au fost facute si cine se face vinovat de raspandirea unor neadevaruri. Datele sunt false si credem ca ministrul Muncii trebuie sa dea dovada de responsabilitate, intrucat angajatii din educatie sunt in acest moment lezati de declaratii publice din partea unui oficial al Guvernului Romaniei care reprezinta politicile sociale, dar si justitia sociala, asa cum impune titulatura ministerului, pe care il conduce”, a comentat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2