Fumatul poate creste cu pana la 60% riscul de pierdere a auzului 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fumatul nu este nociv doar pentru plamani si inima, ci poate afecta si auzul, sugereaza concluziile unei cercetari realizata in Japonia pe zeci de mii de persoane, citate miercuri de Press Association, informeaza AGERPRES.

Un studiu efectuat pe un numar de peste 50.000 de participanti a demonstrat un risc crescut de afectare a auzului in randul fumatorilor in comparatie cu persoanele care nu au practicat niciodata acest obicei.

Fumatul a condus la o crestere situata intre 20% si 60% a riscului de pierdere a acuitatii auditive.

Oamenii de stiinta au analizat date prelevate in urma verificarilor anuale ale starii de sanatate, printre aceste analize numarandu-se si testarea acuitatii auditive, si a completarii unui chestionar privind stilul de viata.

Efectele nocive ale fumatului s-au mentinut chiar si in conditiile in care au fost facute ajustari ale unor factori care ar fi putut afecta rezultatele, precum expunerea la zgomot ocupational.

”Cu un esantion de dimensiuni mari, o lunga perioada de monitorizare si o evaluare obiectiva a diminuarii acuitatii auditive, studiul nostru ofera o dovada solida conform careia fumatul reprezinta un factor de risc independent pentru pierderea auzului”, a declarat unul dintre principalii autori, dr. Huanhuan Hu din cadrul Centrului National pentru Sanatate si Medicina Globala din Japonia.

”Aceste rezultate ofera o dovada solida care sustine faptul ca fumatul reprezinta un factor cauzator al pierderii auzului si subliniaza necesitatea controlului utilizarii tutunului pentru prevenirea sau intarzierea dezvoltarii diminuarii acuitatii auditive”, a completat specialistul.

Potrivit cercetarii, fumatul a afectat capacitatea de a percepe atat sunetele inalte cat si pe cele de frecventa joasa, insa s-a constatat o asociere mai evidenta in cazul sunetelor inalte, au notat cercetatorii.

Concluziile studiului au fost publicate in jurnalul Nicotine and Tobacco Research.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2