Fumatul si diabetul, asociate cu un risc mai mare de atac de cord la femei

Reclame home 1
Reclame home 1

Femeile fumatoare, cele care au diabet sau care sufera de hipertensiune prezinta un risc mai mare de infarct miocardic in comparatie cu barbatii aflati in situatii similare, indica rezultatele unui studiu efectuat in Marea Britanie, citat joi de Press Association, informeaza AGERPRES.

In cadrul cercetarii realizate la Universitatea Oxford, oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care fumeaza mult au un risc de doua ori mai mare in comparatie cu barbatii de a suferi un atac de cord.

Totodata, femeile hipertensive au un risc de aproape doua ori mai mare de a suferi un infarct in comparatie cu barbatii diagnosticati cu aceeasi problema de sanatate.

In ceea ce priveste femeile cu diabet de tip 2, acestea prezinta un risc mai mare de atac de cord in comparatie cu barbatii cu aceeasi afectiune.

In general, barbatii sunt mai expusi riscului de a suferi un infarct miocardic in comparatie cu femeile, in timp ce varsta medie la care poate surveni un astfel de eveniment este mai mica la barbati.

Insa, descoperirea sugereaza ca diferenta incepe sa se estompeze in cazul femeilor cu un stil de viata nesanatos.

Oamenii de stiinta au avertizat ca bolile de inima sunt inca ”neobservate” de majoritatea femeilor si au lansat totodata un apel la egalitate in ceea ce priveste accesul la tratament.

”Desi riscul de (atac de cord) este, in medie, de circa trei ori mai mare la barbati decat la femei, acestea din urma tind sa ‘ii prinda din urma’ intr-o oarecare masura daca prezinta anumiti factori de risc cardiovascular”, subliniaza studiul publicat in British Medical Journal.

”Concluziile noastre sugereaza ca medicii ar trebui sa fie vigilenti cand pacientele lor sunt varstnice, fumeaza, au diabet sau au hipertensiune. Totodata, aceste concluzii subliniaza importanta accesului egal al barbatilor si femeilor cu varsta medie si inaintata la tratamente (oferite) pe baza liniilor directoare pentru diabet si hipertensiune, precum si la programe pentru pierderea din greutate si stoparea fumatului”, au adaugat cercetatorii.

Oamenii de stiinta au analizat date incluse in UK Biobank, un studiu de amploare ce cuprinde adulti din Marea Britanie.

La aceasta cercetare au participat putin peste 500.000 de participanti cu varste intre 40 si 69 de ani, in perioada 2006 – 2010.

Potrivit concluziilor, femeile care fumeaza peste douazeci de tigari pe zi prezinta un risc relativ de atac de cord de doua ori mai mare in comparatie cu barbatii care au acelasi obicei.

Fumatul a 10-19 tigari pe zi, diabetul de tip 2 si hipertensiunea de grad 1 sau 2 au fost cu 40% mai puternic asociate cu riscul de infarct miocardic in cazul femeilor in comparatie cu barbatii.

In acelasi timp, hipertensiunea a fost asociata cu un risc relativ de peste 80% la femei.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole