Fumatul va provoca 40 de milioane de decese de tuberculoza pana in 2050

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un nou studiu realizat de Dr. Sanjay Basu de la Universitatea din California a calculat efectele fumatului asupra ratei imbolnavirii de tuberculoza. Rezultatele au aratat ca din 2010 pana in 2050 numarul cazurilor de TBC va fi cu 18 milioane mai mare din cauza fumatului. De asemenea, acest viciu va fi responsabil pentru 40 de milioane de decese provocate de tuberculoza.

Este cunoscut faptul ca tutunul favorizeaza dezvoltarea tuberculozei, iar specialistii spun ca aproape o cincime din populatia lumii fumeaza. Avand in vedere ca tarile cu cei mai multi fumatori au si cele mai multe cazuri de TBC, autorii studiului au vrut sa traga un semnal de alarma referitor la impactul pe care il va avea TBC-ul asupra populatiei in viitor.

Pentru a investiga problema, echipa a dezvoltat un model matematic. Sisteme similare au fost utilizate enterior pentru HIV, detectarea tuberculozei si a rezistentei la medicamente, dar niciodata pentru fumat.

Analiza a relevat ca fumatul poate avea un impact semnificativ asupra ratei imbolnavirilor de TBC. Astfel, numarul deceselor va creste cu 40 de milioane, adica de la 46 de milioane de morti, se va ajunge la 101 milioane. In plus, daca tendintele actuale de fumat se mentin, numarul de imbolnaviri de TBC va creste de la 256 la 274 de milioane, cu aproape 18 milioane mai mult.

Cu toate acestea, autorii sustin ca elaborarea unor campanii agresive pentru descurajarea fumatului ar putea reduce numarul de decese cu aproape 27 de milioane, pana in 2050.

descopera

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2