Gabriel Les: Prin alocarea a 2% din PIB pentru Aparare, in 2017 si 2018, suntem pe drumul cel bun

Prin alocarea a doua procente din PIB pentru Aparare in 2017 si 2018 suntem pe drumul cel bun, a declarat luni, la bilantul activitatii pe anul trecut a Statului Major al Fortelor Terestre, ministrul Gabriel Les, informeaza AGERPRES.

El a dat asigurari ca alocarea a 2% din PIB pentru sistemul militar romanesc va continua si prin Legea bugetului de stat pe 2019.

“Anul 2018 a fost, pentru Armata Romaniei, unul plin de provocari, in care obiectivele principale au fost circumscrise continuarii consolidarii capacitatii de aparare a tarii, atat prin masurile luate in domeniul inzestrarii, cat si in cel al pregatirii si instruirii trupelor. Este de datoria noastra sa avem un sistem militar performant, capabil sa se adapteze la contextul regional de securitate, si consideram ca, prin alocarea a doua procente din PIB pentru Aparare in 2017 si 2018 suntem pe drumul cel bun. Pot sa va spun cu certitudine ca acest trend va fi continuat si in 2019”, a afirmat Les.

Referindu-se la recunoasterea Romaniei ca un partener credibil in cadrul NATO si UE, ministrul Apararii a mentionat ca a fost acceptata propunerea tarii noastre de a gazdui un comandament NATO de nivel corp de armata.

“Aceasta noua structura, alaturi de cele deja existente, confirma rolul esential al Romaniei, alaturi de Polonia, pe flancul estic al Aliantei. Prin modul in care si-au indeplinit misiunile curente, prin participarea la exercitii nationale si internationale, printre care s-au numarat Dacian Lancer 18, Scorpions Fury 18, Sarmis 18, Wind Spring 18, Justice Sword 18, militarii din Fortele Terestre au demonstrat ca au o pregatire foarte buna si o colaborare excelenta cu colegii din Armatele tarilor partenere”, a precizat oficialul MApN.

Acesta a apreciat prestatia excelenta a militarilor Fortelor Terestre in misiunile din teatrele de operatii care “reprezinta cel mai important vector de imagine al tarii noastre in lume”, considerand ca, “prin misiunile indeplinite impecabil, Romania demonstreaza inca o data ca este un partener serios, credibil si predictibil in comunitatea internationala, un real generator de securitate si stabilitate”.

Statul Major al Fortelor Terestre a avut luni sedinta de autoevaluare a activitatii pe anul 2018, la care au fost prezenti si seful Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca, si secretarul de stat Andrei Ignat.

Potrivit unui comunicat al MApN, seful Statului Major al Fortelor Terestre, generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifaleanu, a prezentat modul de indeplinire a misiunilor acestei categorii de forte, problemele curente, dar si prioritatile pentru 2019.

“Anul 2018 a fost unul plin de realizari pentru Fortele Terestre Romane, in principalele noastre domenii de responsabilitate. In an centenar, doar daca ne referim la cele doua certificari ale structurilor NATO din tara noastra – Comandamentele Multinationale ale Diviziei Sud-Est, respectiv Comandamentul Brigazii Sud-Est – sunt impliniri de care suntem tare mandri”, a apreciat seful SMFT.

Seful Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca, a transmis multumiri personalului din Fortele Terestre Romane pentru modul in care si-a desfasurat activitatea pe parcursul anului 2018.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1