Gabriel Resources a demarat procedura de arbitraj international d in dosarul Rosia Montana

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

rosia-montana-open-pit-miningCompania canadiana Gabriel Resources a anuntat marti ca a depus o cerere de arbitraj la Centrul International de Solutionare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) impotriva Romaniei, informeaza un comunicat de presa al companiei, scrie Agerpres.

Gabriel Resources precizeaza ca actiunea vizeaza disputa companiei cu autoritatile romane in legatura cu dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana, la care Gabriel Resources detine o participatie de 80,69%.

Compania canadiana sustine ca, in continuare, cauta sa ajunga la un acord la nivel inalt cu autoritatile romane pentru a solutiona disputa. Cu toate acestea, Gabriel Resources este decis sa-si protejeze drepturile si interesele in Romania, si in absenta dorintei autoritatilor romane de a intra in dialog, compania a decis sa recurga la justitie printr-o cerere de arbitraj si a angajat firma White & Case LLP pentru a o reprezenta in acest dosar.

‘Compania crede in continuare ca este in interesul tuturor actionarilor in acest proiect, in special al statului roman, daca s-ar autoriza si dezvolta acest proiect iar Gabriel este in continuare dispus sa discute cu Presedintele Romaniei si Guvernul pentru a atinge acest obiectiv’, declara presedintele director general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry.

Gabriel Resources a amenintat inca din luna septembrie 2013 ca va da in judecata guvernul roman si ca va cere despagubiri de pana la patru miliarde de dolari, din cauza ‘multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii’.

Procedurile de arbitrajul comercial international in general, iar cele de arbitraj impotriva guvernelor in particular, au devenit din ce in ce mai populare, castigand teren in fata litigiilor traditionale derulate in tribunal. Cresterea tratatelor bilaterale de investitii dintre tari a condus la o cresterea puternica a numarului de cazuri de arbitraj impotriva guvernelor, derulate prin curtea de arbitraj a Bancii Mondiale, cunoscuta sub denumirea de Centrul International de Solutionare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID). In general, cazurile de arbitraj comercial international sunt judecate cu usile inchise si tind sa fie mai scurte decat litigiile la tribunal si conduc la decizii finale la care nu se poate face apel, chiar daca nu sunt in mod obligatoriu mai ieftine.

Compania Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/ intentioneaza sa dezvolte la Rosia Montana cea mai moderna mina din Romania, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania a fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba, actionari fiind compania miniera de stat Minvest Deva — cu 19,31% si Gabriel Resources — cu 80,69%. In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *