Gabriel Zetea: AFIR ar trebui sa aiba discutii preliminare cu reprezentantii UAT-urilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

sedinta AFIR3Prefectura Maramures organizeaza, in 17 si 18 august, in sala mare a Palatului Administrativ, doua intalniri privind masurile de finantare prevazute in noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Miercuri, 17 august, de la ora 11.00 a avut loc intalnirea cu reprezentantii unitatilor administrativ-teritoriale, iar in 18 august 2016, de la ora 11.00, va avea loc intalnirea cu beneficiarii privati ai fondurilor europene.

O echipa de specialisti din cadrul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), condusa de Simona Man, director general adjunct al AFIR, conducerea Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, precum si conducerea Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale Maramures sunt prezenti, pentru doua zile, in Maramures.

Simona Man a aratat faptul ca exista interes pentru ceea ce inseamna dezvoltare rurala, iar AFIR doreste sa se apropie de tot ceea ce inseamna dezvoltarea mediului rural. In acest sens, in Maramures s-a deplasat o echipa foarte bine pregatita pe fiecare segment care face referire la accesarea fondurilor europene, pentru a raspunde tuturor intrebarilor tehnice venite din sala. Sorin Radu, reprezentantul Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare a explicat faptul ca, regiunea de Nord-Vest s-a clasat pe primul loc intre toate regiunile de dezvoltare, cu o valoare atrasa de peste un miliard de euro. In Maramures s-au atras fonduri consistente in drumuri, apa si canalizare, dar acest lucru nu este suficient.

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, prezent la acest eveniment la invitatia prefectului de Maramures, Sebastian Luput, a declarat ca PNDR este unul dintre cele mai eficiente programe implementate in Romania. In ceea ce priveste atitudinea Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), seful administratiei judetene a cerut implicare si dialog in relatia cu beneficiarii proiectelor.

”Parerea mea este ca, la momentul cand depunem proiectele, trebuie sa avem o atitudine proactiva. Astfel, AFIR ar trebui sa transmita UAT-urilor care sunt problemele pe care le-ar putea intampina, sa existe discutii preliminare, fiindca sansele de a gresi sunt, altfel, extrem de ridicate”,a precizat presedintele Consiliului Judetean.

Presedintele CJ Maramures invita primariile sa se inscrie in Cooperativa Agricola ”Maramuresul”

”Este o foame mare de bani pentru investitiile autoritatilor locale. Avem experienta exercitiului financiar 2007 – 2013, iar noi am transmis, de-a lungul timpului, toate problemele pe care le-am intampinat in implementarea proiectelor. Autoritatile locale au obligatia de a oferi un grad de satisfactie sociala cat mai mare locuitorilor din zonele pe care le reprezinta, iar apa, canalizarea si infrastructura sunt elemente prioritare.

Daca vorbim de ghidurile de finantare, vedem ca unele sunt de doua ori mai stufoase pe exercitiul finaciar 2014 – 2020, decat au fost inainte. Din pacate, insa, organigramele unitatilor administrativ-teritoriale nu s-au modificat, salarizarea personalului din administratia locala este aceeasi, iar timpul scurt pe care il avem la dispozitie ne impiedica pe unii sa depunem documentele in termenul prevazut. Este necesara o simplificare a legii achizitiilor publice, fiindca nu avem norme de aplicare si nimeni nu pare sa stie cum sa simplifice aceasta lege.

Vorbim despre bani europene pe care ii colectam si pe care trebuie sa ii completam cu banii nostri. In Romania corectiile financiare sunt mult mai mari decat in statele vecine, fiindca, deseori, noi ne batem intre noi. Autoritatile care verifica implementarea proiectelor si care acorda corectiile financiare ar trebui sa isi schimbe atitudinea si sa incerce sa fie cooperanti.

Sunt foarte rare proiectele care pot fi implementate 100% conform unei planse creionate inainte de a ajunge, propriu-zis, in teren. Singura noastra sansa de a avea proiecte de dezvoltare in comunitati sunt PNDR si POR, pe fonduri europene. Suntem descoperiti in foarte multe domenii, nu am avut deschidere din partea Guvernului, iar acum speram ca, macar in toamna, sa avem o rectificare care sa ajute comunitatile din Maramures” , a declarat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.

Seful administratiei judetene a reamintit faptul ca, inca de anul trecut, Consiliul Judetean Maramures a infiintat Cooperativa Agricola ”Maramuresul”, iar pana in prezent doar doua UAT-uri s-au inscris in acest proiect. Presedintele CJ Maramures a subliniat faptul ca aceasta cooperativa este eligibila pe proiecte PNDR, fapt pentru care a lansat o noua invitatie autoritatilor publice locale, de a se inscrie in proiect.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. C.A.P.

    O facut si Ciceu ce o stiut,ceapeu nou.Daca ar fi fost inginer poate am fi avut si vreun parc industrial.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2