Gabriel Zetea: ”CJ Maramures, partener in proiectul inovativ care a adus o statie de biogaz in Seini”

statie biogaz seiniLa Casa de Cultura din Seini a avut loc, zilele trecute, o impresionanta dezbatere publica judeteana din cadrul Campaniei de promovare a celor mai bune practici si a instrumentelor financiare pentru conformarea cu prevederile Directivei Nitrati in cadrul Proiectului „Controlul integrat al Poluarii cu Nutrienti”.

Alaturi de primarul orasului Seini, Gabriela Tulbure s-a aflat si senatorul Sorin Bota, deputatul Calin Matei, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, Naiana Milea, director UMP din cadrul Ministerului, Apelor si Padurilor, Cornelia Nagy, secretar general adj. Ministerul Finantelor Publice, Alexandru Cosma, directorul executiv APM Maramures, prof. univ. dr. Gavril Ardelean, prorector Universitatea „Vasile Goldis” si director al filialelor din Baia Mare si Satu Mare, Simona Popescu, consultant de finantari, echipa clujeana de la firma consultantei de mediu si de management EPMC.

Au participat reprezentanti ai autoritatilor publice din judet, experti din domeniul protectiei mediului, invitati ai multor institutii relevante, consilieri locali, fermieri, cadre didactice, administratori de firme, oameni de afaceri, medici, functionari din aparatul propriu al primariei. La incheierea dezbaterilor a fost vizitata Statia pilot de biogaz, unde celor prezenti le-a fost prezentata investitia seineana atat de benefica comunitatii si pentru protectia mediului.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea a aratat ca, inca din 2012, a incercat sa convinga administratiile locale ca e nevoie de o imbunatatire a activitatii administrative prin dezvoltarea unor strategii locale, care sa urmareasca in pricipal cresterea resurselor de venit pentru bugetele locale.

”Sa incercam sa promovam proiectele prin care primariile maramuresene sa devina cu adevarat autonome, avand surse de venit suplimentare pentru a putea implementa proiecte de dezvoltare europeana. Primarul orasului Seini, Gabriela Tulbure si administratia locala au inteles repede si ne-au propus si noua, Consiliului Judetean Maramures, un parteneriat intr-un proiect inovativ, o statie de biogaz in Seini.

Azi vorbim, deja, despre un proiect implementat, castigat in urma unui concurs de proiecte cu municipiul Iasi, si asta cred ca ne poate face mandri pe toti: faptul ca un orasel din Maramures poate depune o oferta de proiecte mai buna decat Iasiul, care este a patra cea mai mare localitate din Romania ca populatie. Proiectul aduce in Seini noi locuri de munca, bani suplimentari la bugetul local si, nu in ultimul rand, un impact pozitiv asupra mediului. Vorbim despre un proiect pilot si sper ca, pe viitor, exemplul curajos al administratiei seinene sa fie preluat in mai multe localitati din Maramures”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.

Primarul orasului Seini, Gabriela Tulbure, cea care a deschis evenimentul si a moderat toate discutiile a aratat faptul ca, la aceasta intalnire importanta pentru Seini, Octavian Bodea, expert de mediu in cadrul Controlului Integrat al Poluarii cu Nutrienti a vorbit despre stadiul de finantare pentru conformarea cu directiva nitranti si a prezentat ghidul aplicantului.

”Au fost discutate cai de reducere a poluarii cu nitrati, masuri pentru prevenirea poluarii si surse de finantare pentru investitii care sustin aceste demersuri in judetul nostru. Odata finalizate discutiile, am facut o vizita in teren, la statia pilot de biogaz. Sunt foarte mandra ca statia de la Seini a fost data ca exemplu la nivel national.

Am avut parte de un eveniment extrem de reusit, la care au participat aproximativ 150 de persoane, in special agricultori, fermieri din zona, reprezentanti de la Apele Romane, de la Vital, Renel, Gospodarirea Apelor, DSV, DSP, firma din Ungaria, angajatii statiei pilot de biogaz, intreaga echipa de implementare. Am castigat o competitie deloc usoara, unde am concurat cu municipiul Iasi.

Cand lucrezi cu profesionisti, cand dai dovada de incredere si determinare si cand cel mai important gand este sa infiintezi noi locuri de munca in orasul pe care il iubesti, nicio piedica nu este prea mare si orice efort merita facut”, a declarat primarul orasului Seini, Gabriela Tulbure.

Biroul de presa al PSD Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1