Gabriel Zetea: Consiliul Judetean a aprobat o cotizatie de cate 50.000 de lei in 2017, pentru sustinerea a patru GAL-uri din Maramures

Intr-un raport prezentat Consiliului Judetean Maramures de catre Claudia Breban, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare si Implementare Proiecte s-a propus aprobarea cotizatiilor Consiliului Judetean Maramures pentru Asociatia Grup de Actiune Locala Maramures Vest, Asociatia Microregionala Mara-Natur, Asociatia Grup de Actiune Locala Valea Izei – Moisei si Asociatia Grupul de Actiune Locala Mara – Gutai in anul 2017.

Grupurile de Actiune Locala (GAL) sunt entitati care reprezinta parteneriate public- private, constituite din reprezentanti ai sectorului public, privat si civil, desemnati dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui sa indeplineasca o serie de cerinte privind componenta si teritoriul acoperit si care vor implementa o strategie integrata pentru dezvoltarea teritoriului.

”In vederea intaririi capacitatii de dezvoltare si implementare a strategiilor locale de dezvoltare, in scopul conservarii patrimoniul rural si cultural, al dezvoltarii mediului econimic, a imbunatatirii abilitatilor organizatorice ale comunitatilor locale, pentru accesarea de fonduri in acest sens in urmatoarea perioada de programare, Judetul Maramures a considerat oportuna aderarea la Asociatiile mentionate.

In acest sens s-a propus si s-a votat de catre plenul Consiliului Judetean aderarea Judetului Maramures, prin CJ Maramures in calitate de membru-asociat al Asociatiei Grup de Actiune Locala Maramures Vest prin HCJMM nr. 238/2016, Asociatia Microregionala Mara-Natur prin HCJMM nr 239/2016, Asociatia Grupul de Actiune Locala Valea Izei – Moisei prin HCJMM nr. 236/2016 si Asociatia Grupul de Actiune Locala Mara – Gutai prin HCJMM nr. 237/2016.

In baza Actului constitutiv si al Statutului Asociatiei, cuantumul cotizatiei a fost stabilit prin Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor, respectiv 50.000 de lei pentru GAL-ul Maramures Vest, in baza Hotararii Generale a Asociatilor nr. 5/2017, suma de 50.000 de lei pentru GAL-ul Mara-Natur, in baza Hotararii nr. 3/2017, 50.000 de lei pentru GAL-ul Valea Izei Moisei in baza Hotararii nr. 10/2017 si 50.000 de lei pentru GAL-ul Mara Gutai, in baza Hotararii Adunarii Generale a Asociatilor nr. 1/2017”, a aratat Claudia Breban, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare si Implementare Proiecte.

In vederea achitarii cotizatiei Judetului Maramures reprezentat prin Consiliul Judetean Maramures in calitate de membru asociat pe anul 2017, proiectul de hotarare a fost supus votului plenului Consiliului Judetean Maramures, in cadrul sedintei extraordinare care a avut loc marti, 4 aprilie 2017.

”Asa cum am discutat pe parcursul anului trecut, precum si in numeroasele intalniri pe care le-am avut cu toate GAL-urile din judetul nostru, am considerat necesar sa intram parteneri alaturi de ei in sustinerea proiectelor comunitatilor locale.

Vorbim despre sume egale de confinantare pe care sa le acordam celor patru grupuri de actiune locala enumerate in titlul proiectului de hotarare, adica 50 mii lei pentru fiecare, cu un total de 200 mii lei”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea inaintea votului final. Cristian Anghel, presedintele Comisiei Buget-Finante a aratat ca avizul comisiei a fost favorabil. Toti consilierii judeteni prezenti la sedinta au votat pentru acordarea acestor cotizatii.

Titel Caosan: Este prima data cand primim sprijin financiar de la Consiliul Judetean Maramures

Titel Caosan, directorul executiv al Grupului de Actiune Locala Maramures Vest, care are in componenta localitatile Ardusat, Arinis, Asuaju de Sus, Basesti, Baita de Sub Codru, Cicarlau, Farcasa, Gardani, Miresu Mare, Oarta de Jos, Pomi (judetul Satu Mare), Salsig, Satulung, Tautii Magheraus, Valea Chioarului a aratat ca, de la existenta GAL-urilor, este pentru prima data cand exista implicare financiara din partea Consiliului Judetean Maramures.

”Noi suntem in al doilea ciclu de functionare, primul a fost intre anii 2007 – 2013, iar al doilea ciclu a inceput in anul 2014 si merge pana in anul 2020. Este prima data cand primim bani pentru functionarea GAL-ului, iar aceasta suma este vitala pana vom accesa fonduri pe proiecte. In acest timp, insa, noi trebuie sa ne autofinantam salariile, consumabilele si deplasarile.

Chiar marti, 4 aprilie 2017 am fost la Piatra Neamt, pentru a participa la o intalnire cu Asociatia Zonelor Montane, iar vineri, 7 aprilie, participam la o noua intalnire in Cluj, conferinta la care speram sa participe si reprezentantii ministerului, pentru a clarifica anumite aspecte necesare in implementarea strategiei 2014 – 2020. Asteptam sa fie finalizata metodologia si ghidurile de finantare, pentru a putea face sesiuni de informare in teritoriu”, a aratat Titel Caosan, reprezentantul GAL-ului Maramures Vest.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1