Gabriel Zetea: Craciunul in Maramures inseamna reinvierea traditiilor ancestrale

Craciunul este cea mai importanta sarbatoare a crestinilor, celebrata an de an, in Maramures, prin reinvierea traditiilor ancestrale pastrate cu sfintenie de stramosii nostri. In ultimii ani, inaintea sarbatorii Nasterii Domnului, Muzeul Satului din Baia Mare imbraca straie de sarbatoare si prinde viata, iar batranele case taranesti de sub Dealul Florilor aduna, intr-o singura zi, in curtile lor, mii de colindatori sositi din toate zonele Maramuresului.

Acestia aduc gazdelor vestea cea mare a nasterii Mantuitorului, iar dupa ce colindele rasuna in fiecare gospodarie, ”vestitorii” sunt omeniti cu ospitalitatea care a facut cunoscuti maramuresenii in lumea intreaga.

In Maramures se regasesc bogate si variate traditii populare care au dainuit de-a lungul veacurilor, iar minunatele noastre obiceiuri de Craciun sunt reeditate, an de an, spre deliciul celor care aleg sa isi petreaca sarbatorile in judet. Obiceiul Ignatului, sania trasa de cai sau mancarea traditionala sunt doar o infima parte din oferta turistica a judetului nostru.

Consiliul Judetean Maramures promoveaza in fiecare zona a lumii acest colt de rai cunoscut sub un singur nume: Maramures, iar evenimentul ”Craciunul in Maramures” inseamna prezentarea traditiilor in fiecare casa batraneasca din Muzeul Satului, dar si alte evenimente care vor fi derulate, vreme de 10 zile, in diverse zone ale judetului prin parteneriatele incheiate cu administratiile locale.

Si cum Craciunul este acea sarbatoare minunata care ne da putere sa fim mai buni si mai generosi, iar Craciunul in Maramures reprezinta obiceiuri, traditii si frumos, va invit sa va alaturati Consiliului Judetean, in intervalul 18 – 28 decembrie, pentru a trai alaturi de noi cea mai frumoasa sarbatoare a romanilor.

Va asteptam in numar cat mai mare la cel mai frumos Craciun, Craciunul in Maramures!

Gabriel Valer Zetea, presedintele Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1