Gabriel Zetea: Deciziile administratiilor locale sau judetene afecteaza viata cotidiana

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Gabi Zetea - Liviu Dragnea1Presedintele PSD Maramures si vicepresedinte al Consiliului Judetean, Gabriel Zetea, a fost invitat sa vorbeasca in cadrul atelierului de Dezvoltare Regionala si Reforma Administrativa organizat de ministrul MDRAP, Liviu Dragnea, in cadrul lucrarilor Consiliului National al social-democratilor, care s-a desfasurat in week-end, in Bucuresti.

Moderator a fost Vasile Dancu, iar invitat special Val Valcu. Liderul judetean al PSD Maramures a aratat faptul ca s-a vorbit foarte mult in Romania, in ultimii 20 de ani, despre descentralizare si s-au purtat discutii doar la modul ipocrit.

„Toate guvernele si-au adus aminte de acest subiect de mare interes pentru administratia publica locala doar in preajma campaniilor electorale si atunci cand ramaneau in pana de idei si aveau nevoie de a prezenta romanilor un nou proiect de interes national. Am inceput sa recapatam incredere in intentia administratiei centrale de a face descentralizare cu adevarat acum doi-trei ani si cu atat mai mult astazi, pentru ca vedem un ministru hotarat, Liviu Dragnea, care, cu toata opozitia aparatului central sau chiar a Curtii Constitutionale, continua acest proiect”, a aratat presedintele PSD Maramures, Gabriel Valer Zetea, vicepresedinte al Consiliului Judetean.

Liderul PSD Maramures a declarat ca s-ar bucura foarte tare ca Guvernul lui Victor Ponta sa fie cel care va reusi sa faca un pas istoric pentru Romania: descentralizarea. El a subliniat faptul ca, daca vorbim despre transferul de competente catre autoritatile publice locale, trebuie sa se puna accentul, in primul rand, pe responsabilitatile administratiei atunci cand vor beneficia de aceste noi competente.

„Si imi aduc aminte, in acest context, de o fraza a profesorului Vasile Dancu din vremea cand era euroobservator din partea Romaniei in Parlamentul European. Acesta spunea ca politica cu adevarat serioasa se face in plan local si regional si nu in Parlamentul European sau Parlamentul Romaniei.

Profesorul caracteriza Parlamentul Romaniei ca fiind ineficient, iar Parlamentul European ca o entitate care face politica viitorului, indreptata cu obstinenta inspre obtinerea consensului, o politica fara implicatii imediate in viata cetateanului, in timp ce in plan local politica se face cu oameni vii”, a concluzionat vicepresedintele CJ Maramures, Gabriel Zetea.

Liderul judetean al PSD Maramures, Gabriel Zetea sustine ca deciziile care se iau in cadrul sedintelor de Consiliu Judetean sau in cele ale consiliilor locale afecteaza viata cotidiana a unor oameni pe care ii cunoastem la nivel personal.

„Vorbim aici de vecinii nostri, de prietenii nostri, de familiile noastre, oameni pe care ii intalnim in fiecare zi si care ne pot spune, de fiecare data, si atunci cand facem lucrurile bine, dar si atunci cand gresim. Consider ca asta implica, cu adevarat, responsabilitatea. Nu putem sa ramanem autisti si sa nu observam ruptura intre cetateni si administratia politica, precum si neincrederea si atitudinile gresite a ultimilor 20 de ani. Descentralizarea va duce la apropierea deciziei de fiecare cetatean, ba chiar uneori la implicarea directa a cetateanului in procesul decizional al autoritatilor publice locale.

Increderea se pierde intr-o zi si se recastiga dupa multi ani de munca cinstita, onesta, in folosul cetateanului. Si doar din acest punct de vedere, al recastigarii increderii, descentralizarea este un proces pe care merita sa ni-l asumam. Vorbim despre descentralizare in cateva domenii in care autoritatile asteapta de mult sa aiba un cuvant de spus: agricultura, cultura, turism, media, sanatate, educatie, tineret si sport. Ne dorim strategii de dezvoltare integrate si e normal ca atunci cand doresti dezvoltarea unei zone, de exemplu din punct de vedere turistic, sa poti cuprinde in acea strategie si programul investitional pentru realizarea infrastructurii de acces”, este de parere vicepresedintele Consiliului Judetean, Gabriel Zetea.

Gabriel Zetea este convins ca, in agricultura, spre exemplu, toti ministri de la Bucuresti au avut intentii bune si au dorit dezvoltarea globala.

„Avem nevoie, insa, de proiecte zonale. Astfel, salutam programele investitionale pentru refacerea sistemelor distruse de irigatii si este un castig pentru colegii nostri din sudul Romaniei, dar in Maramures avem nevoie, poate, de altceva, cum ar fi promovarea cresterii de catre locuitorii judetului a Brunei de Maramures. Este evident ca adaptarea programelor investitionale nationale la specificul fiecarei zone reprezinta un mare castig pentru romani.

In acelasi timp, este normal ca atributiile legate de elaborarea de strategii si politici nationale, reglementare, inspectie si control sa ramana atributul administratiei centrale si e nevoie de o atentie deosebita catre transferul resurselor financiare suficiente, astfel incat sa putem sa vorbim despre o descentralizare completa. Ministrul Liviu Dragnea vorbea despre o reticenta a functionarilor din aparatul central privind descentralizarea, dar interesul general trebuie sa primeze in fata interesului de grup”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean si presedinte al PSD Maramures, Gabriel Zetea.

Biroul de presa al PSD Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1