Gabriel Zetea: ”Ioan Aurel-Pop este un intelept intre inteleptii Academiei Romane”

home camp2
home camp2
home camp2

Incepand de joi, 5 aprilie 2018, Academia Romana are un nou presedinte  in persoana clujeanului Ioan-Aurel Pop, scriitor, istoric si rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Dupa plecarea la cele vesnice a fostului presedinte Ionel Valentin Vlad, care era original din Salistea, judetul Maramures, presedintia inaltului for cultural si stiintific a ramas tot in Ardeal, prin voturile obtinute de academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul universitatii din Cluj inca din anul 2012.

Cu 86 de voturi valabil exprimate, la distanta de 30 de voturi de cel de-al doilea clasat, Victor Voicu, presedintele Ioan-Aurel Pop are un CV impresionant. Este membru al Academiei Romane, director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Romane, specializat pe istoria medievala, institutii medievale si paleografie latina. Inainte de a deveni rectorul Universitatii „Babes- Bolyai”, in martie 2012, Ioan-Aurel Pop a fost directorul Centrului Cultural Roman din New York (1994-1995) si directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (2003-2007). In 1989, Ioan-Aurel Pop a obtinut titlul de doctor in istorie, fiind cel mai tanar membru corespondent al Academiei Romane. Este autor a peste 50 de carti, editii de izvoare istorice, tratate si manuale universitare, volume ingrijite si a peste 300 de studii, articole, recenzii, dari de seama, cronici in volume separate, reviste de specialitate si publicatii de cultura.

Ioan-Aurel Pop a fost ales in unanimitate presedinte al Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler din partea presedintelui Romanei (2010), Ordinul de Onoare din partea presedintelui Republicii Moldova (2010), Medalia “Crucea Transilvana” din partea Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului (2014), cu titlul de Comandor al Ordinului Militar de Romania (2014), cu Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler (2015), Medalia “Crucea Saguniana pentru laici” din partea Mitropoliei Ardealului (2015), Diploma “Meritul Academic” din partea Academiei Romane (2015), Medalia “Crucea Nordului pentru mireni” din partea Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord (2016), Ordinul “Palmes Academiques” in grad de Cavaler din partea Republicii Franceze (2016) si Ordinul “Steaua Italiei”, in grad de Comandor din partea Republicii Italiene (2016).

Gabriel Zetea: ”Ioan Aurel-Pop este un intelept intre inteleptii Academiei Romane”

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea saluta alegerea facuta de membrii Academiei Romane, aratand faptul ca, intre inaltul for academic si judetul nostru a existat mereu o relatie de buna colaborare, fostul presedinte, Ionel Valentin Vlad fiind numit Cetatean de Onoare al judetului Maramures, titulatura care a fost acordata, cu mai putin de doua luni in urma, vicepresedintelui Academiei Romane, Alexandru Surdu.

”Ioan-Aurel Pop este nu doar un savant respectat, ci si o constiinta intelectuala profund atasata valorilor nationale, care si-a adus imensa contributie la propasirea culturii si istoriei romanesti. Este un profesor intre profesori si este un reper si pentru cei mai impliniti intelectuali ai Romaniei. Stiu ca este iubit de studenti si este stimat de profesori, iar la realegerea sa in functia de rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca a obtinut toate cele aproape 2000 de voturi exprimate care l-au reconfirmat pentru un nou mandat.

Ioan Aurel-Pop este un intelept intre inteleptii Academiei Romane, un profesionist care face cinste acestui inalt for, asa cum face cinste si Universitatii pe care o conduce. Salut alegerea in functia de presedinte a academicianului Ioan-Aurel Pop si il asigur de intreaga deschidere si colaborare a institutiei judetene in demararea unor proiecte comune, care sa faca cinste atat Maramuresului cat si Academiei Romane, intr-un an atat de important pentru noi toti, Centenarul Marii Uniri.

Intre Consiliul Judetean Maramures si Academia Romana a existat mereu o relatie de buna colaborare, parteneriat care sper sa continue, in viitor, la fel de intens si la fel de benefic”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

2 Comments

 1. george

  Este o mare cinste pentru Ardeal, asa cum mare cinste a adus si fostul presedinte precum si scriitorul academician Augustin Buzura din Berinta. Sa nu-l uitam nici pe scriitorul originar din Recea, academicianul Nicolae Breban. Doamne da sa nu sece acest izvor al valorilor transilvane.

  Reply
 2. tif

  Amicilor,
  Unde este comentariul meu de ieri???
  Vazand ca recidivati, reiau intrebarea pe care v-am mai pus-o intr-o situatie asemanatoare: vanduti sau lasi (ar mai fi un cuvant care incepe cu “c“, dar in Saptamana Luminata nu ma spurc eu scriindu-l)? Ce varianta caracteriala preferati??
  Si acum pe final, ceva mai pe nivelul vostru: daca ati fi lucrat asa la “Pentru Socialism“va intelegeam, ca acel partid chiar tinea totul sub control (bine facea si poate nici nu era loc in acea redactie pentru voi), dar sa va pretindeti presa libera si sa faceti sluj in fata baiatului de Seini e mai jenant decat puteti voi percepe.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *