Gabriel Zetea (PSD): ”Propunem ca pentru SRTV si SRR sa se aloce anual sume fixe de la buget, pentru limitarea cheltuielilor celor doua societati”

PNL

gabi-zeteaPSD propune ca pentru cele doua posturi nationale publice de radio si televiziune, SRTV si SRR sa se aloce anual sume de la buget stabilite in functie de o suma fixa, pe fiecare cetatean din Romania. In acest fel, Guvernul in exercitiu va fi obligat prin lege sa asigure sumele aprobate anual de Parlament, iar cele doua societati nu vor mai cheltui nelimitat, fiind obligate sa se incadreze in bugetele aprobate, a aratat presedintele PSD Maramures, Gabriel Zetea.

Liderul social democratilor maramureseni a precizat ca, principala cauza a politizarii celor doua societati nu este finantarea, ci modul in care sunt numite persoanele din conducere. Depolitizarea se va face prin proceduri transparente de selectie a echipelor de management, pe criterii de eficienta si performanta.

Rep: Care sunt bugetele actuale ale celor doua societati de media publice?

Gabriel Zetea (PSD): Societatea romana de televiziune are un buget anual de 500 milioane de Lei, din care 330 milioane din taxa TV, 136 milioane de la buget si 34 de milioane din reclama. In schimb are datorii de 154 milioane EURO, in cea mai mare parte catre bugetul de stat. In ceea ce priveste societatea romana de radiodifuziune, aceasta are un buget de 412 mil. lei, 200 milioane provenind din taxa radio, 192 milioane de la buget si 20 milioane din reclama. Argumentul adus de presedintie impotriva eliminarii este acela ca daca se elimina cele doua taxe, cele doua societati publice de media vor depinde de regimul politic aflat la putere. Argumentul adus de PSD este acela ca, si in prezent, circa 30% din veniturile celor doua societati sunt platite de la Bugetul de stat. Acum insa nu exista o reglementare care sa oblige guvernul sa acopere necesarul celor doua societati. Sumele se aloca pe baza de negociere, deci pe baza de INTELEGERE intre decidentii aflati la putere si conducerea celor doua societati. Asadar, in acest moment, cele doua societati depind in mod direct de „bunavointa” celor care sunt in Guvern.

Rep: Care sunt propunerile PSD pentru functionarea in parametri normali ai celor doua societati?

Gabriel Zetea (PSD): PSD propune ca pentru cele doua posturi sa se aloce anual sume de la buget stabilite in functie de o suma fixa pe fiecare cetatean din Romania. In acest fel, Guvernul in exercitiu va fi obligat prin lege sa asigure sumele aprobate anual de Parlament, iar cele doua societati nu vor mai cheltui nelimitat, fiind obligate sa se incadreze in bugetele aprobate. De exemplu, pentru anul 2017, propunerea PSD este ca pentru postul public de televiziune sa fie alocata o suma de 34 de lei pentru fiecare cetatean roman, de unde rezulta un buget anual de aproximativ 680 milioane lei, respectiv 151 milioane euro (20 milioane cetateni x 34 lei). Spre comparatie, conform Raportului de activitate publicat de Societatea Romana de Televiziune (SRTV) pentru anul 2015, aceasta societate a incasat din taxa TV o suma totala de 334,5 milioane lei, respectiv 74 milioane euro, adica jumatate din nivelul propus de PSD (Raportul de activitate al SRTV pe anul 2015). In mod similar, pentru Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) ar urma ca pentru anul 2017 sa se aloce prin Legea Bugetului de stat o suma de 21 lei pentru fiecare cetatean roman, ceea ce ar reprezenta un total de 420 milioane lei, respectiv 93 milioane euro (20 milioane cetateni x 21 lei). Adica mai bine decat dublul sumei colectate din taxa radio in 2015 de catre SRR, care a raportat venituri din aceasta sursa in cuantum total de 206,7 milioane lei, respectiv 46 milioane euro (Raportul de activitate al SRR pe anul 2015). Principala cauza a politizarii celor doua societati nu este finantarea, ci modul in care sunt numite persoanele din conducere. Depolitizarea se va face prin proceduri transparente de selectie a echipelor de management, pe criterii de eficienta si performanta.

Rep: De ce este suparatoare aceasta taxa in opinia PSD?

Gabriel Zetea (PSD): Oaia, vaca sau calul trebuie sa plateasca taxa radio-TV. In momentul de fata pentru orice contor electric, inclusiv pentru cele din grajduri, hale industriale etc. se plateste taxa radio-TV. Taxa radio-TV platita pentru fiecare camera de hotel, desi acolo este un singur abonament cu o companie de cabluri. Cei care au mai multe apartamente platesc taxa pentru fiecare din ele, desi, evident nu pot fi simultan in mai multe locuri. SE plateste taxa, desi oamenii platesc abonamentul de cablu care include programul TVR si SRR. Deci se plateste de doua ori. Se plateste taxa si de cei care nu au televizor sau radio in casa. Tari din UE in care nu s-a aplicat niciodata taxa pentru posturile publice sunt Spania, Luxemburg, Estonia, Andora, Monaco, Liechtsnstein. Tari care au renuntat la taxele radio-TV si unde se acorda subventii de la buget, ca in propunerea PSD sunt: Olanda, Finlanda, Belgia (regiunea flamanda), Portugalia, Ungaria, Cipru.

Biroul de presa al PSD Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1