Gabriel Zetea: Sunt convins ca Austria va sustine tara noastra la nivelul Comisiei Europene

home camp2
home camp2
home camp2

Joi, 15 martie s-a derulat, la sediul Consiliului Judetean Maramures, ultima etapa din misiunea economica condusa de Ambasada Austriei – Sectia Comerciala, dedicata oportunitatilor de afaceri in gospodarirea comunala.

In acest context, institutia Consiliului Judetean Maramures a fost angrenata in acest parteneriat cu Ambasada Austriei, alaturi de Primaria Municipiului Baia Mare, Camera de Comert si Industrie Maramures, motivul fiind acela ca exista o serie de oportunitati pentru judetul nostru de a prelua know-how si tehnologii de ultima generatie de la partenerii austrieci, dar si un potential de a prezenta realizarile si nevoile judetului in acest domeniu.

Simpozionul economic austriaco-roman: “Tehnologie si servicii pentru gospodarire comunala”  a reunit, in cadrul etapei desfasurate in Maramures, 13 dintre cei mai importanti actori de pe piata de produse si servicii de gospodarire comunala din Austria. Sub coordonarea Verei Maier, atasat comercial al Ambasadei Austriei – Sectia Comerciala, firmele austriece participante si-au prezentat portofoliul de servicii, produse, tehnologii, un cumul de expertiza si know-how ce explica faptul ca orasele si comunele austriece dispun de una dintre cele mai bune infrastructuri de gospodarire comunale din Europa.

Din partea Maramuresului s-au oferit informatii utile despre cele mai importante investitii derulate de Consiliul Judetean, obiectivele strategice pe termen scurt si lung ale judetului, completate de recentele investitii derulate de Primaria Municipiului Baia Mare.

Intalnirea de lucru a fost deschisa de presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, alaturi de care s-a aflat vicepresedintele George Moldovan. La discutii au fost prezenti si primarii din Borsa, Dragomiresti, Cicirlau, Miresu Mare, Grosii Tiblesului si Sarasau.

Gabriel Zetea: Sunt convins ca Austria va sustine tara noastra la nivelul Comisiei Europene

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, a aratat ca isi doreste ca, ultima oprire a reprezentantilor austrieci in Romania sa fie una placuta, iar in clipa in care se intorc acasa, ultimele lor imagini sa fie legate de frumusetile Maramuresului.

”Avem un judet unic in Romania, in Europa, prin traditiile pe care le pastreaza, prin peisajele extraordinare pe care le puteti admira aici, fapt pentru care sper va veti face un efort de a reveni si a va bucura cu adevarat de lucrurile unice si autentice din Maramures.

Anul trecut, institutia Consiliului Judetean Maramures a implinit  varsta de 25 de ani de ani de la infiintare si vorbim despre o administratie locala tanara in comparatie cu Austria, dar am recuperat foarte mult si am invatat de la partenerii nostri din Europa, care au mult mai multa traditie in acest sens. Facem eforturi majore pentru a implementa cat mai multe proiecte in Maramures care sa duca la cresterea si imbunatatirea vietii locuitorilor.

Reabilitarea infrastructurii judetene este o problema pe care incercam sa o rezolvam prin investitii din doua fonduri: fonduri europene, prin Programul Operational Regional (POR), unde am reusit, anul trecut, sa atragem un proiect de aproape 50 de milioane de euro finantare pentru un drum important in sudul judetului, Drumul Nordului si alte aproximativ 50 de milioane de euro obtinuti din fonduri guvernamentale, prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), pentru alte drumuri in nordul judetului, care vor ajuta intreaga zona, in principal pe segmentul turistic.

In acelasi timp, Guvernul Romaniei face eforturi pentru a investi in reabilitarea drumurilor nationale si legatura intre nordul si sudul judetului, precum si legatura judetului Maramures inspre Moldova, inspre Bucovina, proiecte care ar trebui sa fie finalizate in acest an.  Avem foarte multe alte proiecte in derulare, unul dintre ele fiind Sistemul Integrat de Management al Deseurilor (SMID), un proiect depus pe Programul Operational Sectorial de Mediu, in valoare de aproape 60 de milioane de euro, aflat in ultima faza a implementarii, a constructiei sale efective.

Pentru nordul judetului avem, de asemenea, un proiect important in ceea ce priveste racordarea la gaz si avem sprijinul Ministerului Economiei si a principalelor institutii din domeniu. Sunt oportunitati foarte multe de afaceri in judetul Maramures si sunt oportunitati pentru toti cei care doresc sa vina alaturi de noi. Dorim sa recuperam, intr-un timp cat mai scurt, decalajul pe care il avem din punct de vedere economic fata de tarile mai dezvoltate din Vestul Europei. Sunt convins ca Austria, care are din punct de vedere istoric o apropiere mai mare fata de Romania, fata de Transilvania, va sustine tara noastra la nivelul Comisiei Europene, pentru ca fondurile de coeziune alocate tarilor care au intrat mai tarziu in Uniunea Europeana sa nu fie reduse, ba din contra, sa fie alocari mai mari.

Ne dorim acest lucru pentru ca, pe piata libera din Europa, toate companiile sa aiba aceeasi sansa de a veni sa lucreze atat in Romania, cat si in celelalte tari din estul Europei. Va multumesc ca sunteti aici, iar colegii nostri au pregatit foarte multe prezentari tehnice pe care Maramuresul doreste sa le implementeze in urmatoarea perioada”, a declarat presedintele CJ Maramures, Gabriel Zetea.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

 

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *