Gabriel Zetea: Traditiile Maramuresului si frumusetea portului popular au fost prezentate la prima editie a evenimentului ”Joc in latureni” la Oncesti

Reclame home 1
Reclame home 1

joc-oncesti3Conducerea Consiliului Judetean Maramures in parteneriat cu Asociatia ”Bogdan Dragos” a Urmasilor Nobilimii Maramuresene a organizat sambata, 12 noiembrie 2016, de la ora 16.00, la Casa de Petreceri a Morosenilor din localitatea Oncesti, evenimentul cultural de promovare a traditiilor strabune ”Joc in latureni”. La actiunea la care au fost prezenti peste 800 de participanti si unde portul popular sau elemente ale portului popular au reprezentat intrarea la aceasta frumoasa manifestare s-au aflat si membri ai Academiei Romane.

A onorat cu prezenta actiunea din Oncesti si vicepresedintele acad. Alexandru Surdu, presedinte de onoare al Asociatiei ”Bogdan Dragos”, care a avut doar cuvinte de apreciere fata de acest eveniment care imbina atat de multe semnificatii ce dau autenticitate Maramuresului. Acesta a asigurat conducerea judetului de sprijinul si implicarea Asociatiei ”Bogdan Dragos” a Urmasilor Nobilimii Maramuresene, asociatie care se afla sub patronajul Academiei Romane, in toate actiunile viitoare la care vor fi invitati sa se alature.

Cuvantul de deschidere i-a apartinut profesorului universitar doctor Petru Dunca, care a vorbit despre implicarea Asociatiei ”Bogdan Dragos” in evenimentele judetului Maramures. Despre semnificatia postului, lasatul secului si despre traditiile maramuresene a vorbit conferentiar universitar doctor Delia Suiogan, in timp ce semnificatia religioasa a lasatului de sec a fost explicata de preotul Adrian Paul, care a incheiat cu o rugaciune rostita de toti cei 800 de participanti la eveniment.

Evenimentul aflat la prima editie si-a propus sa marcheze lasatul secului prin prezentarea datinilor si obiceiurilor specifice localitatilor din judetele Maramures si Satu Mare. Au fost prezenti reprezentanti ai Consiliului Judetean si ai institutiilor subordonate CJ Maramures, ai Prefecturii Maramures, ai mediului academic si ai mediului de afaceri, primari, consilieri locali si judeteni, parlamentari de Maramures.  In cadrul evenimentului a putut fi admirata si expozitia de fotografii ”Culorile toamnei in Maramures”, semnata de Ilie Tudorel, dar si o expozitie de obiecte de artizanat, prec um si un stand cu produse traditionale specifice.

Programul artistic a fost sustinut de ”Grupul de copii bifluierari” si ”Grupul de dansatori” din Oncesti, de ”Dobasii” din Vadu Izei, de Ansamblul ”Mugurii Codrului” din Baita de sub Codru, de Ansamblul ”Coconii” din Calinesti, de Ansamblul ”Strugurelul” din Cicirlau, de ”Urmasii lui Pintea” din Ocna Sugatag, de Grupul ”Morosanca” si Ansamblul ”Mara”, de reprezentanti ai Scolii Populare de Arta ”Liviu Borlan”, dar si de alte ansambluri din Petrova, Giulesti, Targu Lapus, Nanesti, Recea, Sieu, Grosii Tiblesului, Dragomiresti, Sighet, Bicaz, Bistra, Barsana si Ieud, ”Mugurii de Tisa” din Sarasau.

Gabriel Zetea, presedintele Consiliului Judetean Maramures a vorbit despre frumusetea si unicitatea judetului, despre faptul ca traditiile si obiceiurile noastre sunt printre cele mai valoroase lucruri care le avem si trebuie pastrate pentru generatiile urmatoare.

”Maramuresul este unic. Au existat de-a lungul timpului multe incercari de a crea similitudini intre traditiile judetului nostru si alte zone de pe glob, dar nu s-a reusit, pentru ca aici traiesc oameni autentici si unici. Am mostenit traditiile de la parintii nostri si avem datoria sfanta de a le pastra intacte pentru copiii nostri, pentru ca ei sa se poata bucura de frumusetea si unicitatea lor.

Maramuresul a pierdut in ultimii 25 de ani foarte multe lucruri: industrii intregi, de la minerit la combinate siderurgice, uzine, dar nu a putut nimeni sa ne ia traditiile. De-a lungul istoriei au fost imperii care au incercat sa carmuiasca meleagurile noastre si care le-au interzis stramosilor nostri credinta si valorile autentice insa nu au reusit sa ne ia obiceiurile, maramuresenii fiind dintotdeauna oameni cu coloana vertebrala dreapta. Este datoria noastra, ca administratie judeteana in primul rand, de a ne afla in prima linie a bataliei pentru pastrarea traditiilor. Doresc sa asigur toate autoritatile locale ca vom fi in continuare alaturi de fiecare dintre ei, pentru a sustine financiar sarbatorile traditionale care se desfasoara in fiecare comunitate maramureseana.

Multumesc colegilor din Satu Mare, din Oas, care au fost alaturi de conducerea Maramuresului atunci cand am sustinut candidatura municipiului Baia Mare pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021 si doresc sa ii asigur atat pe ei, cat si pe toti cei ce ne-au fost aproape, ca Maramuresul va raspunde prezent oricaror solicitari pe viitor. Nu in ultimul rand, doresc sa multumesc Academiei Romane pentru ca raspunde prezent tuturor initiativelor culturale care au loc in localitatile Maramuresului, asa cum nu se intampla, cred, in nicio alta zona din Romania”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.

Text: Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

joc-oncesti4

joc-oncesti2

joc-oncesti1

joc-oncesti

sorina-pintea-zetea

dorin-buda-cristian-niculescu-tagarlas

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. ne nea

    De ce sa zicem ne-a surprins? E deajuns doar nea,mai ales ca la fulgii de nea trebuie sa-i multumim si lui cake care ne-a adus Coalitia si pe Rob,iar acum PNL.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole