Gazele se vor scumpi cu 2,5% pentru populatie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), prezent la Forumul Energetic Regional FOREN 2014, transmite Agerpres.

‘Prudential, am decis sa crestem ponderea gazelor de import in luna iulie, avand in vedere conflictul dintre Rusia si Ucraina, astfel ca vom ajunge la un import de 10% din consum, in special pentru a depozita aceste gaze si a intari siguranta in aprovizionare. Acest lucru va insemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care platesc preturi reglementate si de 2,5% pentru consumatorii casnici’, a explicat Havrilet.

Pretul gazelor de productie interna nu va fi modificat, a mai spus oficialul ANRE.

El a precizat ca, potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor stabilit in 2012, pretul pentru populatie ar fi trebuit majorat cu 3%, insa scumpirea va fi mai mica in urma modificarii conditiilor din piata.

‘Calendarul de liberalizare prevedea, pentru tot anul, o scumpire de 10%, insa majorarea de pret pentru gazele livrate populatiei nu va fi mai mare de 7-8%’, a adaugat Havrilet.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI in 2012, pretul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat in totalitate la 31 decembrie 2018.

Pentru consumatorii industriali, calendarul prevede liberalizarea totala la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii pana la 31 decembrie 2015.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *