“Genocidul” din pucariile patriei, motiv de revolta pentru Avocatul Poporului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

inchisoareAvocatul Poporului nu este o persoana ci o institutie, avand o organigrama bine dotata si un efectiv neprecizat public pe site-ul lor, dar evaluat la efectivul unui batalion de infanterie. Gradul functiei avocatului poporului este cea de ministru, avand in subordine patru secretari de stat, directori, sefi de servicii si birouri, consilieri, soferi, portar si femeie de serviciu. O intreaga birocratie care produce tone de hartie, a carei eficienta se cuantifica prin rapoarte anuale de dimensiunile unui roman fluviu. Avocatul Poporului este o institutie de tip “ombudsman” cu competenta generala, avand ca scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice, in raport cu autoritatile publice. Aceasta entitate a fost creata prin Constitutia din 1991 si perfectionata in timp.

Cel care poarta astazi roba de avocat al poporului, este onorabilul Victor Ciorbea esq., fost judecator, procuror, lider de sindicat, cadru didactic universitar, fost primar general si premier in perioada romantica a CDR-ului. Disparut vremelnic din viata publica si refugiat in avocatura, Victor Ciorbea a reusit sa-si pastreze o aura de onestitate, atribut extrem de rar intr-o clasa politica carcaterizata de coruptie, ramanand cantonat undeva la periferia mentalului colectiv. Nu am inteles prea clar motivele revenirii sale in 2012, ca senator pe listele PNL, in mocirla politica atat de adanca si densa, incat poate contamina orice personaj din clasa politica.

Obiectul acestui editorial il constituie ultimul raport al institutiei mentionate, care trateaza starea de fapt si conditiile existente in sistemul penitenciar romanesc. Rautacios fiind imi pun o intrebare retorica: de ce nu s-a facut o evaluare a puscariilor patriei in cei 25 de ani de democratie? De ce acum si cu ce scop? Raspunsul dat in mod subiectiv, poate fi doar unul singur. Pentru ca doar in ultimii ani, aproximativ 3% din populatia aflata in recluziune o constituie fosti colegi din zoopolitikon ai lui Ciorbea, personaje aflate in detentie sau retinere nu pentru ca au trecut strada pe loc nemarcat, ci pentru fapte de coruptie sau infractiuni asimilate cu coruptia.

Inainte de a prezenta obiectiile recente ale Avocatului Poporului, o scurta mentiune despre sistemul penitenciar. In Romania existau la 1 ianuarie 2015, 44 de unitati, din care 33 de penitenciare, sase penitenciare spital, trei centre de detentie si doua educative. In plus, mai functioneaza in sistem doua centre de pregatire, odihna si recuperare si patru de formare profesionala. Nu imi este foarte clar ce inseamna „pregatire, odihna si recuperare”, cine si pe ce criterii ajunge acolo, dar probabil sunt din nou rautacios fata de cetatenii vremelnic cazati acolo pe cheltuiala contribuabilului. Pentru mine insa, ceva este cert. Nu „trebuie” sa ajungi ca cetatean neaparat in penitenciar, caci nu vorbim de ceva fatidic cum era candva serviciul militar obligatoriu. Cine ajunge acolo a savarsit ceva condamnabil, asta chiar daca cel putin o treime din clientii sistemului estimat undeva in jur de 30.000, declara ca sunt nevinovati si ca sunt victime ale unor erori juridice.

Revenind la raportul institutiei conduse de Victor Ciorbea, aflam urmatoarele: imobilele in care se afla puscariile sunt vechi, insalubre, nemodernizate si depasite ca dotari. Hrana nu este pe placul pensionarilor sistemului, nefiind variata si intotdeauna calda, magazinele din puscarii de unde se aprovizioneaza gulerele albe apartin unor nemernici verosi care practica preturi cu 100% mai mari ca in malluri. Asistenta medicala este insuficenta si precara, saloanele sunt aglomerate, la spalatorii nu se foloseste Lenor sau alt balsam de rufe, iar efectele personale se usca prin camere. Nici aresturile IPJ-urilor nu sunt la pretentiile “vizitatorilor”, fiind plasate la demisol sau subsol, vezi sintagma “beciul domnesc”. Toaletele se infunda prea des, nu exista cabine de dus, uscator de par si room service. Meniul este gretos, la nivelul unei carciumi de mahala, nu exista oferta pentru vegani sau minoritatile religioase cu pretentii, iar personalul nu este stilat precum un chelner sau valet de la Ritz sau Savoy.

Daca mai luam in considerare si faptul ca de cele mai multe ori sunt bagati la comun dilimacii cu fluturi la mansarda cu profesorii universitari, seropozitivii cu medicii si criminalii recidivisti cu politicienii sau primarii, avem imaginea completa a unui sistem, in care statul manifesta lipsa de respect si consideratie fata de scursorile neamului, aspect total inadmisibil in doctrina umanista a Uniunii Europene.

Domnule Avocat al Poporului, am luat act de raportul dumneavoastra si ca cetatean contribuabil imi permit sa-l pun in sertarul cel mai de jos al constiintei mele. Va informez ca sunt sarac si eu si statul care ma slujeste, am o multime de obligatii financiare si chiar recent, Patriarhia BOR mi-a trimis o notificare de plata potrivit careia mai are nevoie de 40 de milioane de euro ca sa finalizeze Catedrala Neamului (fara clopote, finisaje si amenajarile din interior). Va recomand sa gasiti alte solutii de finantare posibile, poate pe bani europeni, poate din banii executati de ANAF de la clientii puscariilor sau de e nu, o cheta de la apartinatorii celor inchisi sau chiar de la cei puscariabili in viitorul apropiat. Cu respect si adanca consideratiune.

Cato CENZORUL

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2