George Maior: Prioritatile Romaniei in relatia cu SUA sunt legate de securitate si de investitii strategice in energie

Reclame home 1
Reclame home 1

Romania se axeaza in relatia cu noua administratie republicana de la Washington pe extinderea parteneriatului strategic, mai ales in domeniul securitatii in regiunea Marii Negre si investitii strategice in domeniul energetic, a declarat ambasadorul Romanei in Statele Unite, George Maior, intr-un interviu acordat Digi24, informeaza AGERPRES.

„Obiectivul nostru este constant in relatia cu SUA: a aprofunda si dezvolta parteneriatul strategic foarte puternic pe care il avem cu SUA, indiferent de administratie. El s-a construit in timp, fie ca a fost vorba de administratie republicana sau administratie democrata”, a afirmat diplomatul roman.

Pe langa cooperarea in domeniul militar si la scutul antiracheta de la Deveselu, si cooperarea in cadrul schimbului de informatii intre servicii „atat de relevante azi, in ceea ce defineste ca prioritate noua administratie, o combatere a terorismului, a Statului Islamic „, Romania se concentreaza asupra investitiilor din zona energetica, semnificative si cu impact strategic, nu doar economic.

Maior a spus ca Exxon opereaza de ceva timp in Marea Neagra, unde s-au descoperit resurse semnificative de hidrocarburi si compania urmeaza sa ia o decizie foarte curand, probabil in acest an in legatura cu intentiile de exploatare. Acest lucru ar insemna o extindere masiva a investitiei acestei mari companii, un pilot semnificativ in economia romaneasca, adaugat diplomatul.

El a mai spus ca o delegatie a Camerei de Comert Romano-Americane va veni in Romania in urmatoarele luni, va fi urmata de o vizita a reprezentantilor unor companii americane interesate sa investeasca in Romania, urmand ca in toamna sa aiba loc unul dintre cele mai mari evenimente de promovare a mediului economic romanesc in America in septembrie—octombrie.

A mai spus ca Ambasada Romaniei asteapta ca noul secretar de stat Rex Tillerson sa se instaleze si sa isi formeze si echipa pentru a fi initiate contacte in vederea unor vizite in Europa de Est, dar si ale unor oficiali romani la Washington.

„Am promisiuni de la consilierul pentru securitate al lui Donald Trump [Michael Flynn], pe care il cunosc foarte bine si care a mai fost in Romania in 2014, de a veni in Romania pentru a intelege mai bine complexitatea regiunii din punct de vedere al securitatii, dar si modul in care Romania contribuie in mod semnificativ si la conceptul american si cel aliat de securitate si stabilitate in zona Marii Negre .Speram sa realizam acest lucru pana in iunie”, a explicat Maior.

Discutiile cu Mike Flynn au fost lungi si amanuntite cu privire la toate componentele parteneriatului strategic , mai ales despre planificarea apararii in cazul Romaniei, nu doar referitoare la alocarile bugetare de 2%, asa cum cere tratatul NATO. Maior spune ca Flynn vorbeste de strategii nuantate cu privire la amenintarile asimetrice, mai ales de combaterea terorismului.

In ceea ce priveste o posibila noua abordare a Washingtonului in relatie cu Rusia, diplomatul spune ca nu exista motive de anxietate.

„Trebuie sa fim fermi in analiza noastra care este bazata pe elemente obiective , nu pe speculatii sau o anumita conceptie subiectiva. Nu e doar a noastra, este vorba si despre polonezi si alti aliati din zona. Pe de o parte, toata lumea e de acord ca un dialog rational, de pe pozitii egale cu Rusia e in interesul tuturor. Pe de alta parte, aceste lucruri pe care le percepem ca negative si care pun o anumita presiune asupra securitatii si stabilitatii statelor din zona Europei Centrale si de Est trebuie spusa viguros in dialogul cu Rusia”, a precizat diplomatul roman.

Maior a mai explicat ca administratia Trump va revizui in urmatoarea perioada politica cu privire la imigratie si cea legata de vize la nivel global in fata amenintarii teroriste. ‘Trebuie sa ne adaptam si sa stim cum sa dialogam pe un asemenea fundal’, a mai afirmat ambasadorul roman.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole