George Pop de Basesti, omagiat in localitatea natala

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Duminica, 25 februarie a fost evocata figura marelui om politic George Pop de Basesti, cel care a prezidat Adunarea Nationala de la Alba Iulia, momentul definitoriu pentru intregirea neamului romanesc.

La 99 de ani de la trecerea in nefiinta a acestei personalitati emblematice, Consiliul Judetean Maramures, in colaborare cu Primaria Comunei Basesti a organizat, in localitatea sa natala, un eveniment omagial. Programul manifestarilor a cuprins, printre altele, depunerea de coroane la bustul comemorativ, situat in centrul comunei, se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului Judetean.

La eveniment au participat reprezentanti ai Consiliului Judetean Maramures, Institutiei Prefectului Maramures, Parlamentului Romaniei, primarii comunelor Basesti si Sisesti, membri ai diverselor partide politice, oameni de cultura si fete bisericesti. In cadrul vizitei la Casa Memoriala, cei prezenti au tinut alocutiuni menite a readuce in atentia celor prezenti importanta lui George Pop pentru istoria recenta a Romaniei, fapt care face din respectivul asezamant un simbol al Marii Uniri.

”A fost presedintele Partidului National Roman, timp de 16 ani, iar toata diplomatia Ardealului s-a purtat in aceasta casa. Pe aici au trecut personalitati marcante ale acelor vremuri: Bratianu, Titulescu, ministri de Interne, ministri de Externe, toti liderii Romaniei de atunci. Si, in mod special, vreau sa il amintesc pe Vasile Lucaciu, prietenul lui George Pop, cu care acesta se sfatuia mereu. Iuliu Maniu, unul dintre discipolii sai, spunea ca venea la Basesti ca la Mecca romana.

Imaginea lui George Pop nu este promovata asa cum ar trebui, pentru ca, timp de numeroase decenii, a fost scos in afara istoriei. Acest imobil a avut diverse destinatii, printre care si aceea de sediu CAP, iar la subsol a fost depozit de ingrasaminte chimice”, a spus Ioan Calauz, primarul Comunei Basesti, cel care a reiterat necesitatea reabilitarii cat mai grabnice a imobilului respectiv.

”Consiliul Judetean, prin comisia Centenar, a incercat, de la inceputul anului, sa marcheze toate momentele semnificative ale maramuresenilor in ceea ce priveste Marea Unire. Am inceput acest periplu la Sisesti, unde, in luna ianuarie, am evocat personalitatea preotului dr. Vasile Lucaciu, prietenul lui George Pop. Am continuat la Sighetu Marmatiei, cu comemorarea a 65 de ani de la trecerea la cele vesnice a lui Iuliu Maniu, iar acum suntem la Basesti, pentru a inchide acest scurt remember.

George Pop, un corifeu al Marii Uniri a avut mereu in minte acest ideal, al unitatii neamului. Este important ca oamenii politici si de administratie sa transmita aceste sentimente celor care cred in noi”, a precizat Ioan Doru Dancus, vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures.

Evenimentul a avut parte si de prezenta unei ”delegatii” de sisesteni, care, pe scena Caminului Cultural, au prezentat un moment artistic, prin interpretarea de cantece patriotice, se arata mai arata in comunicat.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole