George Pop de Basesti si Marea Unire a Romanilor: Expozitie documentar-istorica organizata in incinta Casei memoriale „George Pop de Basesti”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Proiectul cultural George Pop de Basesti si Marea Unire a Romanilor se inscrie intre proiectele dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018), depuse de catre Consiliul Judetean Maramures si aprobate de Guvernului Romaniei prin Comitetul Interministerial pentru Centenar.

Proiectul cultural desfasurat in perioada 1 august – 30 octombrie 2018 a fost finantat de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale.

Expozitia documentar-istorica George Pop de Basesti si Marea Unire a Romanilor, realizata de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, este deschisa publicului vizitatoror, in incinta Casei memoriale „George Pop de Basesti”, incepand cu data de 30 octombrie 2018.

Expozitia documentara George Pop de Basesti si Marea Unire a Romanilor ofera publicului vizitator informatii cu privire la procesul istoric de formare a Romaniei Mari, context in care este scos in evidenta rolul important pe care George Pop de Basesti (1835-1919), lider politic al romanilor din Transilvania, l-a avut in lupta pentru unitatea nationala. In circuitul expozitional, ca o marturie a contributiei maramuresenilor la formarea Romaniei moderne, un loc important il ocupa galeria delegatilor alesi si de drept la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din ziua de 1 Decembrie 1918, din actualul judet Maramures.

„Datorita faptului ca, in perioada respectiva, zona Codru facea parte din judetul (comitatul) Salaj, am considerat oportun sa ii readucem in memoria colectiva si pe delegatii alesi din partea Cercului electoral Cehul Silvaniei dintre care unii isi dorm somnul de veci in localitatea Basesti sau in imprejurimi.

Sunt oferite informatii referitoare la viata si activitatea lui George Pop de Basesti vizitatorul afland, astfel, evenimentele mai importante din viata tribunului, evenimente dintre care unele sunt detaliate prin intermediul textelor, a imaginilor si a reproducerilor documentare.

O atentie deosebita este acordata Miscarii memorandiste a romanilor din Transilvania si Ungaria (1885-1895), deoarece George Pop de Basesti a avut un rol esential in desfasurarea acelor momente istorice de mare importanta pentru natiunea romana fiind evidentiata si contributia locala, respectiv a locuitorilor din Basesti.

In acelasi context de informare documentara este abordat rolul familiei George Pop de Basesti, atat prin intermediul imaginilor cat si a documentelor pastrate in colectiile Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures. Urmatorul grupaj informational aduce in fata vizitatorului evenimente desfasurate in perioada anterioara Marii Uniri, respectiv cele petrecute intre anii 1914-1918.

Pentru a contura o imagine de ansamblu asupra perioadei amintite sunt reliefate momentele cele mai importante, respectiv, declansarea Marelui Razboi, in vara anului 1914, intrarea Romaniei, dupa 2 ani de neutralitate, in razboi de partea Antantei, august 1916. Unirea Basarabiei si Bucovinei cu Romania, in martie respectiv in noiembrie 1918. Este urmarit firul evolutiei politice, rolul important al Partidului National Roman, al carui presedinte, din anul 1902, a fost George Pop de Basesti, rolul Consiliului National Roman Central in pregatirea si desfasurarea Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia din ziua de 1 Decembrie 1918, prezidata de George Pop de Basesti”, se arata intr-un comunicat de presa al Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie.

O buna parte din materialul documentar este expus (copii) in cele cinci vitrine. Astfel, sunt scrisori din corespondenta lui George Pop de Basesti cu Alimpiu Barboloviciu, vicar al Silvaniei, documente din arhiva familiei, procese verbale si credentionale de participare la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia sau „Drumul la Alba Iulia” relatat in paginile ziarului „Sfatul” din 7/20 decembrie 1918.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2