Ger de crapa pietrele in Maramures. Angajatorii trebuie sa ofere ceai cald angajatilor

PNL

frig-gerCu toate ca temperaturile sunt extreme de scazute, sunt si oameni care muncesc afara in aceste conditii. Spre exemplu, cei de la societatea de apa si canal, care trebuie sa remedieze problemele aparute si carora angajatorul ar trebui, conform legii, sa le ofere niste conditii.

Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures a transmis o serie de informatii cu privire la prevederile pe care trebuie sa le respecte angajatorii in aceasta perioada din an. Ca urmare a avertizarilor emise de Administratia Nationala de Meteorologie referitoare la temperaturile scazute(-20 grade Celsius) ce vor fi atinse in zilele urmatoare, corelate cu conditii de vant intens, in care disconfortul termic va fi accentuat, in cea mai mare parte a tarii, Inspectia Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca, va controla respectarea masurilor ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.

In primul rand, pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme trebuie: asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate, trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Potrivit ITM Maramures, pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor in perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure o serie de masuri minimale. In primul rand, distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb, acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator, asigurarea echipamentului individual de protectie.

“Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute de lege vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, o serie de masuri cum ar fi reducerea duratei zilei de lucru sau intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale. Masurile mai inainte amintite se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv, iar la aplicarea acestor masuri angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, precum si ordonatorii de credite sau conducatorii institutiilor finantate din fonduri bugetare sau extrabugetare, dupa caz, vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata”, a spus Mircea Onea, purtatorul de cuvant al ITM Maramures.

Modalitatile de recuperare a timpului nelurat si modalitatile de plata inseamna recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior, fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat. Mai trebuie spus ca conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures comunica pe aceasta cale ca, vor fi intensificate controalele pentru verificarea respectarii prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. Nerespectarea prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.500 lei.

Ziarmm.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2