Germania analizează introducerea obligativității măștilor de tip FFP2 în magazine și în transportul în comun

Modelul implementat deja în landul Bavaria ar putea fi introdus la nivelul întregii țări. O decizie în acest sens ar putea fi luată marți, informează libertatea.ro.

Germania ia în calcul să introducă măștile de unică folosință cu filtre în transportul comun și în magazine, după modelul Austriei și al regiunii germane Bavaria, în condițiile în care țara se află în alertă în fața posibilului impact al mutațiilor coronavirusului, transmite publicația britanică The Guardian. Duminică, cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a anunțat că purtatul măștilor de tip FFP2 va deveni obligatoriu în magazine și în transportul public începând cu 25 ianuarie, în contextul în care această țară a extins perioada de lockdown până pe 7 februarie.

Cancelarul german, Angela Merkel, și șefii celor 16 landuri ar urma să discute marți despre modelul bavarez într-o încercare de reducere a numărului de infecții cu coronavirus. Pe lista măsurilor s-ar putea afla și interdicții privind circulația pe timpul nopții, noi reguli privind munca de acasă și o extindere a lockdown-ului până în februarie. Atunci când sunt purtate regulamentar, măștile de tip FFP2 sunt prevăzute să rețină cel puțin 94% din particule, dar, în același timp, sunt și mai scumpe decât cele medicale, cu prețuri în Germania între 2 euro – 10 lei și 5 euro – 25 de lei/mască. Dacă acestea vor deveni obligatorii, prețurile lor ar putea crește și mai mult, înainte ca furnizorii să poată oferi suficiente. În România, prețul unora dintre măștile de tip FFP2 pornește de la aproape 2 lei.

Spre deosebire de măștile medicale, care îi protejează pe alții de persoanele care tușesc sau strănută, cele de tip FFP2 se pliază pe față și asigură protecție în ambele sensuri, atât la inspirație, cât și la expirație. Spre deosebire de măștile de tip FFP2, majoritatea celor medicale nu au un rating de siguranță

O parte dintre virusologi cred că introducerea obligativității acestui tip de măști ar putea sfârși prin a fi contraproductivă. „În teorie, trecerea la niște măști mai bune, mai performante este bine-venită”, declară Jonas Schmidt-Chanasit, profesor de arbovirusologie la Universitatea din Hamburg. „Dar aș fi preocupat doar de copierea modelului bavarez, fără să iau în considerare posibilele efecte colaterale. În cele mai multe cazuri, măștile FFP2 vor fi ineficiente, dacă nu sunt purtate corespunzător: oamenii vor respira prin spațiul dintre mască și față, în loc să o facă prin intermediul filtrelor”, a adăugat acesta. Andreas Podbielski, director al Institutului de medicină microbiologică, virusologie și igienă din cadrul Universității Rostock, descrie noua măsură ca fiind „populistă și fără sens”. „Nu văd un câștig în siguranță, doar mai multe riscuri”, a precizat acesta.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu