Germania ancheteaza un presupus caz de spionaj britanic sau american la guvern

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

hackerAutoritatile germane ancheteaza un nou caz de spionaj in care ar fi implicate serviciile britanice sau americane, dupa ce pe laptopul sefului unui departament din cancelaria Angelei Merkel a fost gasit un program spion sofisticat, scrie cotidianul britanic The Daily Telegraph in editia de marti, citat de Agerpres.

Despre softul respectiv, cunoscut sub denumirea Regin, se crede ca este folosit atat de serviciul britanic GCHQ, cat si de Agentia Nationala de Securitate (NSA) a SUA.

Informatia privind deschiderea anchetei a fost aparut in publicatia Der Spiegel si a fost confirmata de procuratura federala. Oficial, urmarirea penala a fost deschisa impotriva unui autor necunoscut, dar surse au declarat pentru Der Spiegel ca nu exista ‘nicio indoiala’ in comunitatea de informatii germana ca instalarea softului are ca autor fie GCHQ, fie NSA.

Relatiile Germaniei cu Marea Britanie si SUA s-au tensionat in urma unei serii de scandaluri de spionaj in ultimii ani.

In 2013, dezvaluirile lui Edward Snowden cu privire la presupusa spionare de catre NSA a telefonului mobil al dnei Merkel a scandalizat opinia publica, iar anul trecut Germania i-a cerut sefului biroului CIA din Berlin sa paraseasca tara dupa ce a iesit la iveala ca un agent dublu in interiorul serviciului secret german a vandut documente clasificate Statelor Unite.

Si Marea Britanie a fost implicata intr-un scandal de spionaj in Germania, in urma dezvaluirilor ca GCHQ a operat un post de ascultare secret la ambasada sa de la Berlin pentru a monitoriza guvernul tarii gazda. La inceputul acestui an, guvernul britanic a scris cancelariei germane amenintand ca va intrerupe orice cooperare in domeniul informatiilor din cauza unei anchete parlamentare germane asupra acestui caz de spionaj.

Tensiunile s-au redus insa dupa ce s-a aflat ca si serviciul german de informatii BND a spionat aliati europeni. In luna iunie, autoritatile germane au inchis, din lipsa de probe, o ancheta penala vizand presupusa interceptare a telefonului cancelarului Merkel.

Existenta programului spion Regin a fost facuta publica pentru prima data de companiile de securitate informatica Kaspersky si Symantec anul trecut. Se crede ca Regin este capabil sa extraga nu doar fisiere stocate, ci si date despre comunicatiile computerelor si sa le trimita spre creatorul sau fara a fi detectat.

GCHQ a fost acuzat ca a folosit Regin in 2013 intr-o operatiune de supraveghere impotriva Belgacom, cea mai mare companie belgiana de telecomunicatii, iar NSA ca l-a utilizat pentru spionarea institutiilor Uniunii Europene in 2010, inclusiv a misiunilor diplomatice ale UE la Washington si la ONU.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2