Germania: Bugetul militar pentru 2020 se va ridica la 50,25 miliarde de euro

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Bugetul militar al Germaniei pentru 2020 se va ridica la 50,25 miliarde de euro, cu peste 6% (6,2%) mai mult fata de previziunile anuntate in primavara, releva cifrele oficiale facute publice luni de guvernul german, citate de dpa si AFP, informeaza AGERPRES.

Suma anuntata reprezinta 1,42% din produsul intern brut al Germaniei, cifra care aduce aceasta tara mai aproape de angajamentele sale internationale si de obiectivul intern de 2% prevazut de NATO.

Anuntul vine cu cateva saptamani inaintea summitului NATO de la Londra din 3-4 decembrie, la care distribuirea poverii financiare, subiect de polemica intre Washington si aliatii europeni, se va afla din nou pe agenda discutiilor.

Statele Unite au acuzat in mod repetat Germania ca nu aloca suficienti bani pentru aparare. Cifra anuntata luni este mai mare decat cea evocata in mai, cand se anticipa un buget al apararii de 47,32 miliarde de euro pentru 2020. Si cifra pentru anul in curs, 2019, de 47,9 miliarde de euro, reprezinta o crestere fata de cea anticipata in primavara, la 1,39% de la 1,36% din PIB.

NATO se afla intr-o perioada delicata dupa criticile formulate la inceputul lui noiembrie de presedintele francez Emmanuel Macron, in sensul ca Alianta s-ar afla in „moarte cerebrala”. Cancelarul german Angela Merkel a tinut sa se distanteze de aceasta pozitie, afirmand ca Alianta atlantica reprezinta „pilonul central al apararii noastre”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2