Germania majorează semnificativ nivelul datoriei publice în 2021

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, ar urma să aprobe anul viitor noi datorii în valoare de cel puţin 160 de miliarde de euro (190 de miliarde de dolari), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, informează AGERPRES.

Luna trecută, surse guvernamentale au declarat că suma de 96 de miliarde de euro prevăzută iniţial de Olaf Scholz pentru 2021 nu va fi suficientă, întrucât cea mai mare economie europeană a majorat cheltuielile pentru a face faţă efectelor pandemiei de coronavirus (Covid-19).

Oficialii de la Ministerul de Finanţe nu au fost imediat disponibili pentru a comenta informaţia.

Datele nu reprezintă un motiv de îngrijorare, Olaf Scholz declarând recent că nivelul datoriei Germaniei ar putea creşte la aproximativ 75% sau 80% din PIB, deoarece necesităţile de finanţare ale Germaniei sunt gestionabile. Cu toate acestea, noile necesităţi de împrumuturi ale Germaniei reprezintă o modificare totală de poziţie după mai mulţi ani de disciplină fiscală strictă, care au produs bugete echilibrate, consideră analiştii.

Din suma de 160 de miliarde de euro, 39,50 miliarde de euro sunt destinaţi sprijinirii companiilor afectate de pandemie, iar aproximativ 2,70 miliarde de euro vor fi disponibili pentru plata vaccinului anti-Covid. Fondurile pentru atenuarea impactului pandemiei au fost majorate cu zece miliarde de euro, la 15 miliarde de euro.

După ce au devenit clare implicaţiile economice ale crizei, Executivul german a decis în 2020 majorarea semnificativă a cheltuielilor şi renunţarea la politica “schwarze Null” (black zero), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi împrumuturi, iar de şase ani raportează excedente

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Scholz va cere din nou Parlamentului suspendarea politicii “schwarze Null” şi în 2021.

Guvernul de la Berlin se aşteaptă la un declin al economiei de 5,5% în 2020, urmat de un avans de 4,4% în 2021.

Într-un document al Ministerului de Finanţe consultat recent de Reuters se arată că nivelul datoriei Germaniei va urca probabil la 71% din PIB anul acesta, de la mai puţin de 60% din PIB în 2019. Anul viitor, datoria Germaniei ar urma să se situeze la 70,25% din PIB, datorită aşteptatei redresări a economiei, conform documentului.

Uniunea Europeană a suspendat în martie aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus. Recent, oficialii de la Bruxelles au promis că regulile bugetare europene vor rămâne suspendate şi în 2021.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *