Germania: Numarul locurilor de munca vacante a ajuns la un nivel record

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul locurilor de munca vacante in Germania a atins un nivel record in primul trimestru din 2018, se arata intr-un raport publicat de Institutul pentru cercetarea fortei de munca (IAB), datele subliniind soliditatea pietei fortei de munca, care va sprijini in continuare cresterea bazata pe consum a celei mai mari economii europene, transmite DPA, informeaza AGERPRES.

In primele trei luni din acest an existau 1,19 milioane locuri de munca neocupate la nivel national – cel mai ridicat nivel de dupa reunificarea Germaniei, in 1990 – arata datele IAB.

Comparativ cu trimestrul precedent, s-a inregistrat o crestere de 7.000 de locuri de munca vacante, iar fata de perioada similara din 2017 un avans de 126.000.

In vestul tarii erau 930.000 de locuri de munca vacante, in timp ce in est erau 260.000, arata datele Institutului pentru cercetarea fortei de munca, care colecteaza datele de la 15.000 de angajatori din toate sectoarele economiei.

Companii germane de toate marimile sunt in cautare de forta de munca, dar cea mai mare cerere este la firmele mici, cu pana la noua angajati.

„Cererea de angajati ramane ridicata. In acest moment nu estimam o modificare a tendintelor pe piata muncii”, a apreciat exportul IAB Alexander Kubis.

Cele mai multe locuri de munca vacante in Germania – 327.000 – sunt pentru consultanti, consilieri fiscali, arhitecti, cercetatori de piata, specialisti in publicitate si experti IT, in timp ce in industrie, motorul traditional de crestere a economiei, sunt 163.000 de pozitii neocupate, arata datele IAB.

Pentru a face fata deficitului de personal, angajatorii ofera diverse subventii, inclusiv majorari salariale mai ridicate decat rata inflatiei, conditii de lucru flexibile.

De asemenea, companiile germane au initiat programe de pregatire pentru cetateni din alte state europene unde somajul in randul tinerilor este la un nivel ridicat, inclusiv Ungaria, Romania, Bulgaria si Spania.

Oficiul Federal pentru Munca a anuntat saptamana trecuta ca numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca a coborat in aprilie cu 7.000, pana la cifra ajustata de 2,37 milioane de persoane.

Rata somajului, care masoara proportia persoanelor fara loc de munca in raport cu populatia apta de munca, s-a mentinut in aprilie la 5,3%. Este cel mai redus nivel de dupa reunificarea Germaniei, in 1990.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2