Germania: producţia industrială se redresează, optimismul firmelor este în creştere

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Producţia industrială a Germaniei s-a redresat în mai, înregistrând un avans de 7,8% faţă de aprilie, când a scăzut cu 17,5%, arată datele publicate marţi de Oficiul federal de statistică (Destatis), acesta fiind cel mai recent semn că cea mai mare economie a Europei îşi revine în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA şi Reuters, informează AGERPRES.

Analiştii se aşteptau la o creştere de 10% a producţiei industriale în mai, după scăderile masive din martie şi aprilie. Avansul din mai se explică în special printr-o creştere de 27,5% a producţiei de bunuri de capital, în timp ce avansul producţiei de bunuri intermediare a fost mai modest.

Comenzile pentru bunuri industriale au crescut în mai cu 10,4% faţă de aprilie, când s-a înregistrat cel mai semnificativ declin de când s-a început publicarea acestor date, în 1991.

„Datele publicate marţi privind producţia industrială prezintă un tipar pe care îl vom vedea din ce în ce mai des în săptămânile şi lunile următoare. După încheierea perioadei de restricţii, vom vedea o creştere a datelor lunare, dar va fi nevoie de mai mult de una sau două creşteri pentru ca economiile să revină la nivelul de dinaintea crizei”, a apreciat Carsten Brzeski, economist la ING.

Cu toate acestea, companiile germane sunt optimiste. Un studiu realizat de Institutul economic Ifo arată că firmele se aşteaptă ca producţia lor să crească în următoarele trei luni.

În primele cinci luni din 202, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 19,3% faţă de perioada similară din 2019.

Luna trecută, Bundesbank a previzionat că economia Germaniei se va contracta cu 7,1% în 2020, apoi va creşte cu 3,2% în 2021 şi cu 3,8% în 2022, după ce cancelarul Angela Merkel a anunţat un plan de stimulare de 130 de miliarde de euro pentru perioada 2020 – 2021. Acest program se adaugă imensului plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în perioada de vârf a pandemiei, şi care prevede ajutoare pentru firme şi împrumuturi garantate de stat în valoare de miliarde de euro.

Estimările Bundesbank sunt în linie cu cele ale analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, care se aşteaptă în acest an la un declin al PIB-ului între 6% şi 7%.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole